Rôzne

Mená víťazov Najlepšej fotografickej knihy v strednej a východnej Európe sú známe

Víťazi boli vyhlásení v dvoch kategóriách, a to historická a súčasná fotografia. Výstava nominovaných kníh potrvá do konca novembra.

Ilustračný obrázok k článku Mená víťazov Najlepšej fotografickej knihy v strednej a východnej Európe sú známe
Zdroj: pixabay.com

V sobotu (3. 11.) v rámci festivalu Mesiac fotografie vyhlásili víťazov súťaže Najlepšia fotografická kniha v strednej a východnej Európe. Víťazom v kategórii historická fotografia sa stal titul Fotografové šlechtici v zemích Koruny české, v súčasnej fotografii je to kniha Vladimír Birgus: Fotografie 1972 – 2017. Informovala o tom PR manažérka festivalu Dorota Holubová.

Víťazi

Víťazi boli vyhlásení v dvoch kategóriách, a to historická a súčasná fotografia. Autorom víťaznej knihy v historickej fotografii Fotografové šlechtici v zemích Koruny české je Jan Vaca, na druhom mieste sa umiestnil titul Valery Faminsky V. 1945 od Arthura Bondara a na treťom mieste skončila kniha Antologie české fotografie, ktorej autorom a vydavateľom je PPF Art.

V kategórii súčasná fotografia sa víťazom stala kniha Vladimír Birgus: Fotografie 1972 – 2017 od Vladimíra Birgusa, druhé miesto získal titul Pevná zem pod hlavou od Martina Štrbu a na treťom mieste skončila kniha s názvom Keep the Cages Open Before You Leave, ktorej autorom je Dmitrij Chovanskij.

Vyberala medzinárodná porota

Ako píšu organizátori na webovej stránke, v poradí v desiatom ročníku súťaže sa predstavila viac ako stovka najlepších fotografických kníh strednej a východnej Európy. Víťazov vyberala medzinárodná porota v zložení Evgeny Berezner (RU), Josef Moucha (CZ) a Anton Fiala (SK).

Výstava nominovaných kníh potrvá do konca novembra. Súťaž kníh je sprievodným programom medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave opakujúcim sa pravidelne každé dva roky. Jednou z hlavných tém festivalu je vojnová problematika, konkrétne dôsledky prvej svetovej vojny.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM