Aktualizované Rôzne Správy

MEDVEĎ pri Bratislave: Nie je dôvod na paniku, poľovníci o ňom vedia a budú informovať

Blízko cyklotrasy pri Vajnoroch sa objavil medveď. Netreba z toho však robiť "veľkú vec".

Ilustračný obrázok k článku MEDVEĎ pri Bratislave: Nie je dôvod na paniku, poľovníci o ňom vedia a budú informovať
Zdroj: pixabay.com

Pri Vajnoroch videli v uplynulých dňoch medveďa. Bratislava24 vás o tom už informovala TU.

Nie je dôvod na paniku

Teraz informáciu potvrdila mestská časť s odvolaním sa na správy od poľovníkov. Samospráva však nevidí dôvod na paniku. O pohybe zvieraťa informovala Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Medveďa zaregistrovali začiatkom tohto týždňa na pomedzí katastrov bratislavskej mestskej časti Vajnory a mesta Svätý Jur. „Išlo o medveďa hnedého. V celom pohorí Malých Karpát sa podľa všetkého ojedinele vyskytne aj táto šelma, stretnutie s ňou je však vzhľadom na rozľahlosť územia veľmi vzácne a nie je dôvod na paniku,“ uviedla vajnorská samospráva.

Pohybujte sa po chodníkoch

Deklaruje taktiež, že je v kontakte so šéfom tunajšieho poľovníckeho združenia. „Informácie aktualizujeme a v prípade nových skutočností budeme informovať,“ uviedla mestská časť.

Návštevníkom lesov odporúča dodržiavať štandardné pravidlá bezpečnosti a najmä pohybovať sa po vyznačených turistických chodníkoch a cyklotrasách.

Ochranári výskyt medveďa nepotvrdili

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty nepotvrdila výskyt medveďa hnedého v okolí mesta Svätý Jur. TASR o tom informovali zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Ochranári tak reagovali na informácie z uplynulých dní o spozorovaní medveďa na pomedzí katastrov bratislavskej mestskej časti Vajnory a mesta Svätý Jur.

Hlásenie o údajnom výskyte šelmy dostal aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Medveď mal byť spozorovaný miestnym poľovníkom v neďalekých vinohradoch za mestom. „Hlásenia o výskyte karpatskej šelmy v okolí sa však neopakovali a jej trvalý výskyt v tejto oblasti nepotvrdila ani Správa CHKO Malé Karpaty,“ spresnila manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

Oblasť monitorujú

Riaditeľ Správy CHKO Malé Karpaty Peter Puchala uviedol, že v okolí Svätého Jura neevidujú pobytové znaky výskytu medveďa hnedého a jeho pohyb v tejto oblasti nepotvrdili ani zábery z fotopascí či záznamy terénnych pracovníkov. „Informáciu o jeho výskyte v blízkosti Bratislavy preto nemôžeme potvrdiť,“ skonštatoval. Zásahový tím, ako aj stráž prírody, oblasť monitoruje. Podľa ochranárov nie je dôvod na šírenie paniky.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM