Komunálne voľby

Ďalší kandidát na predsedu Bratislavského kraja: O kreslo župana zabojuje aj D. Velič

Velič podľa vlastných slov ponúka pri rozvoji kraja zodpovedný a dôsledný postoj s víziou. V rámci snahy o väčšiu prepojenosť vidí cestu v železničnej doprave a regionálnych vlakoch.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší kandidát na predsedu Bratislavského kraja: O kreslo župana zabojuje aj D. Velič
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude v tohtoročných jesenných voľbách do vyšších územných celkov kandidovať aj prvý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Dušan Velič. Je kandidátom Za ľudí, KDH a Sme rodina. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia týchto politických subjektov spolu so samotným kandidátom.

Štyri témy

Kampaň je založená na štvorlístku, na štyroch témach, ktoré máme. Aby bol kraj prepojený, aby bol kraj vzdelaný, aby bol kraj zelený a aby bol kraj zdravý,“ povedal Velič.

Velič deklaruje, že Bratislavský kraj sa stane jedným z najtransparen­tnejších. Financie sa podľa neho dajú nájsť, napríklad aj pôžičkami, cez kohézny fond či eurofondy, ale aj PPP projekty.

Doprava

Podľa vlastných slov ponúka pri rozvoji kraja zodpovedný a dôsledný postoj s víziou. V rámci snahy o väčšiu prepojenosť vidí cestu v železničnej doprave a regionálnych vlakoch. Zasadiť sa chce spolu s ministerstvom dopravy a železnicami o to, aby kraj dostal do kompetencie riadenie regionálnych vlakov. Zdôrazňuje potrebu budovania nových zastávok i oživenie Filiálky.

Školstvo

V oblasti školstva chce nielen motivovať učiteľov, ktorých je nedostatok, viacerými benefitmi, vrátane služobných bytov. Pripraviť chce zároveň znalostný klaster, čiže prepojenie stredných a vysokých škôl s firmami. Koncepcia má ukázať, kam sa chce kraj uberať vo vzdelaní, priemysle či inováciách.

Zdravotníctvo

Sústrediť sa chce tiež na zdravotníctvo a rozšírenie jeho dostupnosti aj do regiónov. Za úvahu podľa neho stojí spájanie zdravotných zariadení so sociálnymi službami. V neposlednom rade sa chce proaktívne zasadiť o záchranu Žitného ostrova ako zásobárne pitnej vody, s čím súvisí, okrem iného, aj čo najskoršia asanácia vrakunskej skládky. Prisľúbil hľadanie riešení spolu s envirorezortom.

Šport a kultúra

„Ak zoptimalizujeme dopravu, ak budeme schopní vybudovať efektívne cyklotrasy, ak budeme vedieť opravovať historické a sakrálne pamiatky, ak spravíme dobrý systém kultúrno – športových akcií, Bratislavský kraj sa môže stať dobrým príkladom turistickej brány do Slovenska,“ doplnil Velič.

Na predsedu BSK už ohlásil opätovnú kandidatúru aj súčasný šéf kraja Juraj Droba. O tento post sa uchádza aj poslankyňa Národnej rady (NR) SR Magdaléna Sulanová, je kandidátkou ĽSNS.

Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra. Kandidátne listiny sa môžu podávať do 30. augusta. Volebná kampaň sa už uskutočňuje a skončí sa 48 hodín predo dňom konania sa volieb.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM