KAW Kultúra

Kam v Bratislave ZADARMO: Skvelé koncerty zapite 100-ročným devínskym ríbezlákom

Horúčavy cez víkend nehrozia, preto si budete môcť v príjemnom počasí vychutnať parádne koncerty. A nezabudnite osláviť aj výročie známej devínskej tradície.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave ZADARMO: Skvelé koncerty zapite 100-ročným devínskym ríbezlákom
6
Galéria
Zdroj: MPRV SR

100 rokov Devínskeho ríbezláku

Podujatie je oslavou 100-ročného jubilea vzniku regionálneho fenoménu – Devínskeho ríbezláku, ktorý začal vyrábať Alois Sonntag v rokoch 1921 – 1922.

Budete sa môcť započúvať do pesničiek a hudby, na ktorú tancovali devínske a bratislavské devy a mládenci pred 100 rokmi.

V druhej prestávke sa bude mať devínsku premiéru krátky hraný film „Ríbezľák“ s Milkou Vašáryovou a Martinom Hubom v hlavných úlohách, réžia Marek Káčer. Film bol ocenený na viacerých filmových festivaloch. V piatok sa zabavíte aj na koncerte Bratislava Hot Serenaders.

Devínska slávnosť ríbezlí bude pokračovať aj v sobotu a v nedeľu pod hradom.

piatok / Areál THEBENER – Devínsky ríbezlák pod devínskym hradom, Muránska ul. 30, Bratislava-Devín / v piatok od 17.00 hod.

Jazz v Sade J. Kráľa

Nechajte sa unášať skladbami pretkanými jazzom a latinsko-americkými rytmami. Na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa zažijete hudobníkov Mila Suchomela a Nikolaja Nikitina. K spolupráci prizvali elitnú džezovú rytmiku a špeciálnym hosťom bude aj ukrajinská speváčka Viktorya Shostak, ktorá zaspieva dve skladby. Na koncerte odznie prevažne autorská hudba týchto hudobníkov.

piatok / Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa / 20.00 hod. / vstup voľný

Koncert obrovského orchestra

V rámci letného turné zavíta aj do Bratislavy harmonický orchester zložený z 55 študentov z univerzity vo Wageningene (Holandsko). Medzinárodne rôznorodú skupinu mladých inštrumentalistov tvoria študenti z krajín ako Francúzsko, Nemecko, Čína a Španielsko, ktorí sú súčasťou orchestra s viac ako 30-ročnou tradíciou.

sobota / Kultúrna scéna v Sade Janka Kráľa / 20.00 hod. / vstup voľný

Hudba z čias plynových lámp

Metropolitný orchester Bratislava vás zabaví a spríjemní vám prechádzku či posedenie v centre Starého Mesta.

nedeľa / altánok, Hviezdoslavovo námestie / 18.00 hod. / vstup voľný

Koncert pri Chorvátskom ramene

Orchester Bratislava Hot Serenaders patrí k jedným z mála úzko vyprofilovaných hudobných telies na Slovensku, ktorý pôsobí od roku 1992. Orientuje sa na tzv. Hot Jazz alebo Sweet and Dance Music – táto hudba prišla z Ameriky do Európy koncom dvadsiatych rokov.

Inšpiráciou sa pre hudobníkov orchestra stala tiež osobnosť speváka Františka Krištofa Veselého, ktorého popularita vzrástla predovšetkým v začiatkoch štyridsiatych rokov minulého storočia. Viaceré Veselého piesne sú už dlhodobo neoddeliteľnou súčasťou programu koncertov Bratislavy Hot Serenaders.

nedeľa / pri ihrisku Detský svet, Petržalka City, na ohybe Chorvátskeho kanála / 16.00 hod. / vstup voľný

Ríbezlový Devín 2019
6
Galéria
Zdroj: MPRV SR

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM