Eliška Šándorová Rôzne

Markíza má tiež svoje pravidlá. Čo nás čaká na letných terasách v centre Bratislavy?

V hlavnom meste si kávu na terase vychutnáte podľa striktných pravidiel. Zabudnite na posedenie na lavici či popíjanie do polnoci!

Ilustračný obrázok k článku Markíza má tiež svoje pravidlá. Čo nás čaká na letných terasách v centre Bratislavy?
Zdroj: TASR

Letné terasy nájdete v bratislavskom Starom Meste od 1. apríla do 15. novembra 2016. Ich prevádzka je podľa aktuálnych pravidiel povolená do 22.00 hodiny. V roku 2015 zaberali terasy v historickom centre hlavného mesta takmer päťtisíc metrov štvorcových, čo zodpovedá menšiemu futbalovému ihrisku. Zaujímali sme sa, aký “vzhľad“ budú mať túto letnú sezón.

“Mestá a obce plnia určité úlohy aj na úseku ochrany spotrebiteľa a určujú pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Pri vydávaní súhlasného stanoviska s prevádzkou letnej terasy preto berú do úvahy dodržiavanie nočného pokoja,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Zabudnite tak na to, že si nočnú Bratislavu vychutnáte z terasy!

Lavice nie

Prevádzkovatelia podnikov musia myslieť na mnohé detaily. Centrum mesta nemá pripomínať pestrú paletu farieb s lacným plastovým nábytkom. Stolovníkov by mali pred letnými horúčavami chrániť slnečníky a markízy s textilným poťahom bez výraznej reklamy, predovšetkým v prírodnom alebo svetlom odtieni – bielej, svetlo béžovej, krémovej a podobne.

Farby a materiály musia rešpektovať historický charakter centra a pamiatok. Mesto preto nepovoľuje ani plastový nábytok, výčapné a chladiace pulty, grily, televízne obrazovky či koberec. Preferované je sedenie typu ľahkých kaviarenských stolíkov a stoličiek.

Čítajte tiež: Zatvorenie podnikov v podhradí bude atentátom na spoločenský život

Všimli ste si, že klasické lavicové sedenie na terasách nenájdete? Aj to je zakázané, výnimkou sú dvory. Presný rozmer má napríklad aj stôl, a to 700 krát 700 milimetrov. Hoci sú tieto pravidlá a predpisy pre návštevníkov viac-menej neviditeľné, kultúra celkovú vzhľadu historického centra je prvoradá.

Pol na pol

"Pod pojmom letná terasa sa vo všeobecnosti rozumie sezónne externé rozšírenie plochy zariadenia reštauračného, pohostinského alebo cukrárenského charakteru, ktoré je zriadené pred stálymi prevádzkami, a to buď na verejných priestranstvách, alebo na verejnej prístupných miestach,“ doplnil Kaliňák.

Po novom môžu terasy v centre hlavného mesta zaberať maximálne 50 percent verejného priestoru. Druhá polovica komunikácie nesmie prekážať napríklad čisteniu verejných priestranstiev a tiež odvozu odpadu. Musí slúžiť chodcom, doprave, zásobovaniu, kultúrnym aktivitám a v prípade nehôd aj záchranárskym zložkám.

“Exteriérové sedenia musia byť umiestnené pri fasáde objektu, nepovoľuje sa ohradenie kompaktnou zábranou napríklad doskami, textilom alebo sklom. Taktiež sa nepovoľuje umiestnenie podesty a pevných konštrukčných prvkov – konštrukčné markízy. V prípade, že terasa by zasahovala pred vedľajšiu prevádzku, cestný správny orgán vyžaduje súhlas susednej prevádzky na umiestnenie exteriérového sedenia,“ vyjadrila sa hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková.

Hoci sú tieto pravidlá a predpisy pre návštevníkov Starého Mesta viac-menej neviditeľné, celkový vzhľad historického centra je prvoradý. Podobne je to aj v zahraničí.

Prečítajte si tiež: Otváracie hodiny podnikov v Starom Meste dnes poslanci neobmedzili

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM