Alexandra Húsková Samospráva

Zatvorenie podnikov v podhradí bude atentátom na spoločenský život

Koniec života v podhradí? Nové nariadenie staromestskej samosprávy totiž môže zlikvidovať podniky s viac ako dvadsaťročnou tradíciou. O otváracích hodinách prevádzok pritom rozhoduje niekedy len desaťmetrová vzdialenosť či názov ulice.

Ilustračný obrázok k článku Zatvorenie podnikov v podhradí bude atentátom na spoločenský život
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavské podhradie je jedno z posledných miest s nezameniteľnou atmosférou, kde sa Bratislavčania stretávajú a žijú.

Podľa novej úpravy VZN, ktorá bola zverejnená na internetovej stránke mestskej časti, sa v zóne s nočným pokojom po 22.hodine ocitli aj ulice bratislavského podhradia. Nové nariadenie by tak zavrelo známy podnik U čerta na Beblavého ulici, podnik Čierny pes na ulici Na Vŕšku či Vydricu, ktoré sú už desiatky rokov obľúbeným miestom Bratislavčanov.

O definitívnej podobe či osude prevádzok rozhodnú poslanci 22. marca na zastupiteľstve.

"Na miestny úrad prišlo viac ako 70 pripomienok k návrhu VZN uviedla Nora Gubková, hovorkyňa MČ Staré Mesto. Podľa slov hovorkyne sa na hluk v podhradí sťažuje mnoho obyvateľov.

„Pre nás je obmedzenie prevádzky likvidačné, znamenalo by to krach,“ uviedol Róbert Jedlička, spolumajiteľ kaviarne U čerta. Podľa jeho slov, až na pár ľudí, ktorí sa na hluk sťažujú, problémy s obyvateľmi okolitých domov nemajú.

Pešia zóna bez ľudí?

Podniky, ktorých sa obmedzenie prevádzky dotýka, sa nachádzajú na hlavnej trase pri ceste na Bratislavský hrad. Táto „skratka“ na hrad je počas večerov plná ľudí, ktorí sa rozprávajú a postávajú vonku. Je to tradičné miesto s atmosférou, akú majú všetky európske hlavné mestá, a ktorú práve aj u nás turisti vyhľadávajú.

Otázkou ale je, či skresanie prevádzkových hodín spomínaných podnikov či ich prípadné zatvorenie zabezpečí kľud, prípadne ticho v podhradí.

Vedenie starého Mesta v súčasnosti pripravuje revitalizáciu Židovskej ulice, ktorá je v tesnej blízkosti Beblavého. V návrhu VZN je však táto ulica uvedená v inej zóne, ako ulice podhradia – podniky by tu teda mohli byť otvorené dlhšie. Na Židovskej by dokonca mala vzniknúť nová pešia zóna, ktorá by mala byť hotová už začiatkom letnej sezóny.

Nočný život do centra mesta patrí, alebo nie?

Počas letných dní bude pravdepodobne celé podhradie plné ľudí, ktorí si budú chcieť vychutnať špecifickú atmosféru miesta a promenáda na Bratislavský hrad sa zatvoriť predsa nedá. Okrem iného, dodržiavanie nočného kľudu by malo byť v rukách mestskej polície.

Na názor obyvateľov sme sa opýtali aj prostredníctvom ankety na portáli Bratislava24.sk. Na anketovú otázku Súhlasíte s otváracou dobou podnikov v Starom Meste podľa nových pravidiel? odpovedalo záporne viac ako 80 percent našich čitateľov.

Atentát na spoločenský život?

Na odporu podnikov v Podhradí vznikla skupina sociálnej sieti s názvom „Podhradie žije“, ktorá má po dvoch dňoch od zriadenia niekoľko tisíc fanúšikov. Súčasťou je video, v ktorom viaceré známe osobnosti Bratislavy podporujú zachovanie spoločenského života v podhradí. Za pár dní má viac ako 70-tisíc videní.

„My si myslime, že život do podhradia patrí a snažíme sa poprosiť kompetentných, aby tak nerobili a nevyháňali ho. Máme to tu radi,“ uviedli tvorcovia skupiny.

Je to najmä diskriminácia kultúry mesta, nie diskriminácia podnikov.

„V každom meste hľadám autentickú atmosféru, ktorú táto lokalita spĺňa. Ten, kto vedie mesto, by mal hľadať kompromisy a riešenia. K tomuto však priestoru patria aj podniky, ktoré tu majú tradíciu po desaťročia,“ vysvetľujú svoje postoje umelci vo videu.

Vo videu vystupuje spisovateľ Ondrej Štefánik, herečka Táňa Paufhovová, Veronika Zuzulová, Jozef Vengloš, Ivica Sláviková, Lasky zo skupiny Para či Fefe zo skupiny Hex. Dodo Praženec z Ine Kafe aj Juraj Podmanický z Billy Barman.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM