han Rôzne

Mamičky môžu ísť čoskoro RODIŤ aj do Nemocnice Bory: Ako sú na tom poistenky VšZP?

Nemocnica Bory od 1. júna postupne spustí gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické oddelenie. V súčasnosti už poskytuje predpôrodnú prípravu matiek s plánovanými pôrodmi.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky môžu ísť čoskoro RODIŤ aj do Nemocnice Bory: Ako sú na tom poistenky VšZP?
33
Galéria

Tie, ktoré majú termín pôrodu v septembri a októbri, sa môžu registrovať od 15. júna. TASR o tom informovala Bianka Krejčíová, PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia.

Špičkový servis

Nemocnica očakáva 3500 pôrodov ročne. Rodičkám ponúka osem pôrodných izieb, vedenie pôrodu pôrodnou asistentkou, podporu vzájomného kontaktu matky a dieťatka od narodenia či intenzívnu neonatologickú starostlivosť s možnosťou prítomnosti mamičky v samostatnej rooming-in izbe.

K dispozícii budú aj dve gynekologické operačné sály, dve sekčné operačné sály a jedna robotická operačná sála. Súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti bude aj jednodňová chirurgia.

Aktuálne má nemocnica zazmluvnený kompletný medicínsky program oddelení so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera i Union. „Poistenkyne štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) budú môcť využiť služby gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia iba v neodkladnom zdravotnom stave,“ dodala Krejčíová.

Rovnako štátna VšZP ešte nezazmluvnila operačné programy, ktoré nemocnica spustila v máji.

„VšZP má aktuálne pre svojich poistencov v Nemocnici Bory zazmluvnených 33 ambulancií a je pripravená posúdiť ďalšie žiadosti hneď, keď ich poskytovateľ skompletizuje a odstráni nedostatky,“ uviedla poisťovňa s tým, že s nemocnicou aktívne komunikuje.

Zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť v Bratislavskom kraji je pre jej poistencov zabezpečená bez ohľadu na uzavretie zmlúv s Nemocnicou Bory.

Vyjadrenie VšZP

„Poistenky VšZP môžu rodiť aj v zdravotníckom zariadení Bory, napríklad aj z dôvodu, že práve tam majú svojho pôrodníka, i keď nie je zazmluvnené. Pôrod je v každom prípade zákonom definovaný ako neodkladná zdravotná starostlivosť, takže náklady s ním spojené zdravotná poisťovňa uhrádza aj nezmluvnému poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti,“ píše vo vyjadrení poisťovňa.

„Ak teda dôjde k pôrodu v Nemocnici Bory, toto zariadenie si v prípade rodičky, poistenky VšZP, bude môcť za obvyklých podmienok uplatniť úhradu súvisiacich nákladov zdravotnej starostlivosti voči VšZP. Príslušné pravidlá aj postup v danej veci sú transparentne zverejnené na webovom sídle VšZP a dotknuté zdravotnícke zariadenie má o nich vedomosť. Uvedené plne platí aj pre súvisiacu starostlivosť o novorodenca – poistenca VšZP. Tvrdenie nemocnice, že bude uprednostňovať poistenky súkromných poisťovní, preto považujeme za diskriminačné,“ uvádza sa vo vyjadrení VšZP.

Nech sa páči, niečo ďalšie na PREČÍTANIE:

Nová nemocnica BORY
33
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM