Správy

Malým pacientom Detského kardiocentra v Bratislave pomáhajú kiwanis bábiky

Každé dieťa si môže bábiku pomaľovať či pomenovať, môžu sa s ňou hrať a rozprávať sa s ňou, čím sa stáva pre neho akýmsi priateľom a spoločníkom v nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Malým pacientom Detského kardiocentra v Bratislave pomáhajú kiwanis bábiky
6
Galéria
Zdroj: TASR

Malým pacientom Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave pomáhajú už viac ako päť rokov biele kiwanis bábiky.

Podľa primára detského kardiologického oddelenia Mariána Hrebíka nie je totiž dôležitá len fyzická stránka, ale aj psychologická, preto sa súčasnú medicínu snažia humanizovať. „Je na nás, lekároch, sestričkách a ďalšom pomocnom personáli, aby sme detskú dušu a aj dušu rodičov určitým spôsobom posilnili a obmedzili negatívne vplyvy hospitalizácie,“ uviedol Hrebík.

Bábiky ako priatelia detí

Jednou z pomôcok sú už spomínané biele kiwanis bábiky. Tie si každé dieťa podľa vlastnej fantázie môže pomaľovať či pomenovať, môže sa s ňou hrať a rozprávať sa s ňou, čím sa stáva pre neho akýmsi priateľom a spoločníkom v nemocnici. Nie vždy môže byť z rôznych dôvodov prítomný rodič dieťaťa a dieťa je už samotnou hospitalizáciou vystresované.

Cez bábiku môže tiež dieťa vyjadriť svoje emócie a zároveň prostredníctvom nej mu môže lekár alebo sestrička vysvetliť, aké vyšetrenie ho čaká. Dieťa tým zároveň dáva aj súhlas na rôzne nevyhnutné lekárske úkony. Veľmi dôležité je, aby rodičia nechali deti samy pomaľovať bábiku, neradili mu a snažili sa rešpektovať aj nedokonalosť vyfarbenej bábiky.

Maľovali aj osobnosti

Detské kardiocentrum v tomto smere spolupracuje s Kiwanis Clubom Bratislava. Ten je jedným zo štyroch klubov pôsobiacich na Slovensku. V celosvetovom meradle je to medzinárodná organizácia, ktorá funguje vyše 100 rokov a jej mottom je slúžiť deťom sveta. Bratislavský klub spolupracuje s kardiocentrom už vyše päť rokov. Podľa prezidenta klubu Juraja Privrela ide najmä o zabezpečenie bábik kiwanis pre všetky deti, ktoré prídu do nemocnice.

Súčasťou spolupráce a celého projektu bola tiež predvianočná akcia Daruj bábiku. V rámci nej pomaľovali bábiky kiwanis zástupcovia veľkých firiem a organizácií, ale aj mnohí slovenskí herci, tanečníci, choreografi či mladí muzikanti. Tieto bábiky boli potom darované Detskému kardiocentru a jeho pacientom.

Kiwanis bábiky v Detskom kardiocentre
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM