Rôzne Správy

V Univerzitnej nemocnici sa denne narodí približne 22 detí. Najviac v Petržalke

V Bratislave je najviac vyťažená pôrodnica na petržalskej Antolskej ulici. Minulý rok tam prišlo na svet viac ako tritisíc novorodencov.

Ilustračný obrázok k článku V Univerzitnej nemocnici sa denne narodí približne 22 detí. Najviac v Petržalke
15
Galéria
Zdroj: TASR

Denne sa v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) narodí asi 22 bábätiek. Ide o najväčšiu nemocnicu na Slovensku a lekári v nej vykonajú najviac pôrodov v krajine.

Špecialisti zachraňujú životy

Najviac vyťaženou pôrodnicou v UNB je tá na petržalskej Antolskej ulici. „Vlani tam prišlo na svet asi 3100 novoroden­cov,“ povedala hovorkyňa UNB Zuzana Eliášová.

Ročne sa na Slovensku narodí asi 55-tisíc novorodencov, z toho 5-tisíc predčasne. Za posledných 15 rokov vzrástol počet takýchto bábätiek o viac ako 30 percent. Predčasne narodené deti nemajú ani 37 týždňov. Bábätká skôr narodené potrebujú vysokošpeciali­zovanú starostlivosť. Vďaka nej sa dá predísť mnohým zdravotným komplikáciám.

Perinatologické centrá zachránia približne 85 percent novorodencov. Okrem Bratislavy sa nachádzajú v Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove. Súčasne vzniklo aj 13 jednotiek resuscitačnej starostlivosti, ktoré majú špeciálne technické vybavenie a odborne školený personál.

Vlani sa v špecializovaných centrách narodilo 88 percent detí s hmotnosťou do 1000 gramov a 83 percent detí s hmotnosťou 1000 až 1500 gramov. Ostatných novorodencov tam previezli inkubátorom po narodení.

Bratislavské nemocnice
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM