Správy

Malacky modernizujú verejné osvetlenie

Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia v Malackách by mala mesto podľa odhadov stáť približne 1 300-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Malacky modernizujú verejné osvetlenie
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Modernizáciu, ktorej súčasťou je inštalácia nových LED svietidiel vrátane potrebnej infraštruktúry, chce samospráva financovať prostredníctvom ú­veru.

Splátky by mali byť pritom nastavené vo výške dosiahnutých úspor. Podľa predbežných odhadov, ktoré si mesto nechalo vypracovať, by modernizácia mala ušetriť 49-tisíc eur ročne, čo by predstavovalo zníženie súčasných nákladov o polovicu.

Nevyhnutná modernizácia

Primátor Malaciek Juraj Říha pripomenul, že modernizácia verejného osvetlenia je vzhľadom k súčasnému stavu nevyhnutná. „Rozvádzače verejného osvetlenia sú zhrdzavené a neumožňujú efektívne riadenie ani kontrolu nad verejným osvetlením. Prevádzka a údržba takto zastaraného systému je nebezpečná a neefektívna,“ pripomenul. Investičný zámer druhej etapy modernizácie schválili malackí poslanci na júnovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Pre vysokú finančnú a technickú náročnosť sa z projektu vyčlenili ulice, ktoré nie sú osvetlené vôbec, alebo majú stožiare umiestnené v nevyhovujúcom rozostupe pre inštaláciu nových LED svietidiel.

Osvetlenie priechodov

Ide o desať lokalít, v ktorých mesto chce postupovať čiastkovými projektmi vrátane územného a stavebného konania. Realizácia v tomto prípade bude závisieť od možnosti rozpočtu v nasledujúcich rokoch. „Samostatná projektová dokumentácia je vypracovaná aj na osvetlenie 13 priechodov pre chodcov v rozsahu približne 110-tisíc eur,“ pripomenula hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová.

Malacky v priebehu jari zrealizovali 1. etapu modernizácie verejného osvetlenia, počas ktorej nové svietidlá s potrebnou infraštruktúrou nainštalovali na 14 uliciach mesta. „Vymenili sme tri kilometre elektrického vedenia a 194 zastaraných svietidiel. Úspora na prevádzke je približne 11-tisíc eur,“ priblížila Pilzová.

Mesto zaplatilo za rekonštrukciu 163-tisíc eur, pätinu z tejto sumy preplatí dotácia Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Čítajte aj: Ako sa zmenilo verejné osvetlenie Bratislavy?

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM