Tomáš Stupavský Rôzne

Magistrát splnil to čo sľúbil. Mesto dnes otvorilo na letnú sezónu svoje hradby + FOTO

Hlavné mesto dnes slávnostne otvorilo svoje hradby pri Dóme sv. Martina. Už v nedeľu (31.5.) sa tu bude konať Deň detí a bohatý kultúrny program sľubuje samospráva v priestoroch mestských hradieb cez celé leto. Návštevníci sa môžu tešiť na klavírne koncerty, divadlo, folklór, či korunovácie.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát splnil to čo sľúbil. Mesto dnes otvorilo na letnú sezónu svoje hradby + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„Mestské hradby otvárame v nádeji, že vnesú do života mesta radosť, kultúru a zábavu,“ povedal primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal. Otvoreniu hradieb podľa neho predchádzala viac ako mesačná príprava a práce od odstránenia tehlových korún hradieb cez opravu schodov či výsadbu trvaliek do veľkých kvetináčov. Na tieto práce vynaložila samospráva viac ako 20-tisíc eur, aby v hradbách vytvorila najmä bezpečné a kultúrne prostredie.

„Budeme však hľadať ďalšie finančné prostriedky, predovšetkým z európskych peňazí, pretože chceme hradby otvoriť ďalej a celý tento priestor skultivovať,“ priblížil primátor.

Verejnosť môže využiť hradby ako prechod z historického centra cez lávku ponad rušnú Staromestskú ulicu na Bratislavský hrad. V centre hlavného mesta turistov navedú k tejto historickej atrakcii smerovníky, a to pri soche Čumila na Panenskej ulici, na Rudnayovom námestí a pri Hoteli Danube.

Hradby dýchajú históriou

„Samospráva sa rozhodla, že bude spravovať tento vzácny priestor, aby slúžil aj na prezentáciu dejín mesta a kultúry,“ priblížil Nesrovnal. Domáci i návštevníci mesta budú môcť v priestoroch hradieb spoznávať ich históriu a v dolnej časti Vtáčej veže obdivovať dobovú expozíciu zbraní. Milovníci kníh tu zas nájdu malú samoobslužnú knižnicu.

Hradby budú otvorené denne od 10.00 h do 20.00 h. Kultúrny program sa v nich bude väčšinou konať piatky a nedele. Predstavia sa tu napríklad viaceré občianske združenia i mladí vedci z Bratislavy.

Prečítajte si tiež: Mestské hradby ožijú už začiatkom júna. Pozrite sa ako prebieha ich oprava + FOTO

„Bude sa tu taktiež prezentovať história hlavného mesta a aj bratislavského podhradia. Jeden z víkendov bude venovaný aj židovskej menšine,“ uviedla námestníčka primátora Iveta Plšeková. Verejnosť môže v týchto historických priestoroch navštíviť aj letné kino, ktoré bude premietať dokumentárne a staré filmy o Bratislave.

Mestské hradby vznikli na prelome 13. a 14. storočia, keď kráľ Ondrej III. udelil Bratislave mestské privilégiá. Ku koncu 14. storočia viedli do mesta tri brány: Michalská-severná, Vydrická-západná a Laurinská-východná. V 15. storočí k nim pribudla menšia Rybná brána vedúca na juh k Dunaju.

Do dnešného dňa sa zachovali z pôvodného mestského opevnenia len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

Prečítajte si tiež: Mestské hradby budú pripravené pre Bratislavčanov už toto leto, sľubuje magistrát

Otvorenie mestských hradieb
17
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM