Komunálne voľby

M. Vallo ide do volieb na primátora s podporou Progresívneho Slovenska a SPOLU - občianskej demokracie

Kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo dnes podpísal dohodu s predsedami oboch strán. Zlučovať sa neplánujú a ich spoločný postup sa týka len Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku M. Vallo ide do volieb na primátora s podporou Progresívneho Slovenska a SPOLU - občianskej demokracie
5
Galéria

Architekt, mestský aktivista a hudobník Matúš Vallo sa stal prvým oficiálnym kandidátom na primátora Bratislavy v tohtoročných komunálnych voľbách. Oznámil to na tlačovej konferencii začiatkom februára. Jeho Plán Bratislava sa najnovšie rozhodli prijať za svoj aj strany SPOLU – občianska demokracia a hnutie Progresívne Slovensko.

Plán, ktorý spája

Volebný program Valla sa bude opierať najmä o dokument Plán Bratislava – Návod na lepšie mesto, ktorý zostavil spolu so 76 odborníkmi. Ako sám povedal, kandidovať sa rozhodol preto, aby plán pre lepšie mesto mohol spolu so svojim tímom realizovať v praxi.

Plán Bratislava sa rozhodli prijať za svoj aj strany SPOLU – občianska demokracia a hnutie Progresívne Slovensko, ktoré podporujú občianskeho kandidáta Matúša Valla na post primátora Bratislavy a rozhodli sa, že pôjdu do volieb spolu s ním. Dnes podpísal dohodu s predsedami oboch strán – Miroslavom Beblavým (SPOLU – občianska demokracia) a Ivanom Štefunkom (Progresívne Slovensko).

Zlučovať sa neplánujú a spoločný postup sa týka len Bratislavy. Podľa dnes podpísanej trojdohody budú do všetkých miestnych a mestského zastupiteľstva kandidovať na jednej kandidátnej listine.

Konkrétne činy pre Bratislavu

Strany dohody budú mať spoločným program. Vychádzať bude z Plánu pre Bratislavu a 11 spoločných programových téz, ktoré sa týkajú napríklad rozvoja mesta, dopravy, verejného priestoru, zelene či kultúry. Sú otvorení aj dohode s ďalšími politickými stranami, ktoré sa dokážu v záujme Bratislavy pripojiť k spoločnému plánu.

„Politika by mala byť reálna, mala by mať za cieľ niečo konkrétne pre ľudí urobiť. V prípade Matúša Valla je jasné, že chce mesto zmeniť k lepšiemu a má na to mimoriadne kvalitný a obsiahly plán. Teším sa, že sa k tomu SPOLU pripája a že prinesieme pre Bratislavčanov lepšie spravované mesto, ktoré bude reagovať na ich potreby,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý.

"Progresívne Slovensko chce robiť veci inak a lepšie ako bolo doteraz zaužívané. Nechceme recyklovať staré politické kádre, ale prinášame profesionálov, eticky správnych a zanietených ľudí do politiky. Preto podporujeme Matúša Valla, má plán, ľudí a je to človek, ktorého sa Bratislavčania konečne dočkali. Bude skvelý primátor,” vyjadril sa Ivan Štefunko, predseda hnutia Progresívne Slovensko.

„Som presvedčený, že touto dohodou robíme veľký krok vpred. Naša dohoda nie je mocenská, ale je to programová dohoda. Zároveň naša dohoda zabezpečuje aj to, že Bratislava bude mať podporu aj v širších súvislostiach smerom k vyššiemu územnému celku, parlamentu alebo k vláde,“ doplnil Matúš Vallo.

Bratislava má potenciál

Vallo si myslí, že Bratislava má problémy, ktoré sa už roky nedarí riešiť. Je potrebné, aby využívala svoju výhodnú polohu na brehu Dunaja a úpätí Malých Karpát, a tiež pracovala so svojou bohatou históriou a so zaujímavými ľuďmi, ktorí v nej žijú.

Matúš Vallo je naďalej jediným oficiálnym kandidátom na primátora Bratislavy. Svoju kandidatúru oznámil v polovici februára. Primátorský post zvažuje bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, a tiež starostovia bratislavských mestských častí Jozef Krúpa zo Záhorskej Bystrice a Ján Mrva z Vajnôr.

O tom, akým spôsobom sa zapojiť do komunálnych volieb, uvažuje tiež bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa podľa vlastných slov ešte nezaoberá svojou kandidatúrou v tohtoročných komunálnych voľbách.

Matúš Vallo, Miroslav Beblavý, Ivan Štefunko
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM