Rôzne

Foto: Ako by mohol podľa architekta Matúša Valla vyzerať verejný priestor v Bratislave

Zanedbaných verejných priestorov je v Bratislave stále priveľa. Pritom podľa architekta stačí málo a môžeme žiť v krajšom meste.

Ilustračný obrázok k článku Foto: Ako by mohol podľa architekta Matúša Valla vyzerať verejný priestor v Bratislave
2
Galéria
Zdroj: Ing. arch. Matúš Vallo

V Bratislave je niekoľko verejných priestorov, ktoré sa dajú zmeniť rýchlo, jednoducho a lacno, myslí si Matúš Vallo, architekt, bratislavský mestský aktivista a kandidát na primátora Bratislavy.

Lacné a funkčné riešenie

Ako príklad uvádza priestor neďaleko Základnej školy s materskou školou Milana Hodžu na križovatke Škarniclovej ulice a Palisád. Plocha je nevyužívaná, zarastená burinou a plná odpadkov. „Priestor z jednej strany obmedzuje vysokoškolský internát, z druhej strany cesta, za ktorou je škola. Zo základnej školy deti vychádzajú na chodník v tesnej blízkosti križovatky. Je to jednoducho nefunkčné miesto, ktoré nie je pekné na pohľad,“ opisuje súčasný stav priestoru Vallo.

Úprava miesta by pritom podľa architekta vôbec nebola komplikovaná: „Vozovka pred školou sa dá zdvihnúť na úroveň chodníka a dá sa tam zaviesť prikázaná rýchlosť. Škarniclova ulica by dokonca mohla byť slepá, autá by pohodlne prechádzali neďalekou Zámockou. Počet vozidiel, ktoré by z Palisád odbáčali na Škarniclovu, by sa výrazne znížil. Zábradlie pri škole by sa vďaka tomu mohlo odstrániť, zeleň by sa upravila a škola by získala námestíčko.“

Verejný priestor

Vallo má celkom konkrétnu predstavu o tom, ako by sme sa mohli dopracovať ku krajšiemu verejnému priestoru, v ktorom by bola radosť žiť. Je presvedčený, že ľudia by mali byť dostatočne informovaní o zmenách, resp. opravách v meste, aby nedochádzalo k zbytočným nepríjemnostiam. V tom by mohla pomôcť virtuálna mapa opráv.

Vznikol tiež Plán Bratislava, verejne dostupný dokument, ktorý v niekoľkých kapitolách definuje víziu a plán pre Bratislavu. Má slúžiť ako strategický dokument pre budúcu prácu mesta. Dnes bude v Novej Cvernovke pokrstený Plán Bratislava v knižnej podobe, verejná prezentácia knihy prebehne zajtra. Aby ho mohol Vallo realizovať, rozhodol sa kandidovať na primátora Bratislavy.

„Bratislavu nechceme meniť spôsobom „pokus – omyl“. Hlavné mesto Slovenska potrebuje manuál verejného priestoru, koncepciu, na základe ktorej bude možné zmeny ustrážiť. Vďaka manuálu, ktorý navrhujeme aj v Pláne Bratislava, by vznikol jednotný mestský mobiliár, ktorý by mal viacero variantov – podľa charakteru mestských častí,“ vysvetľuje Vallo.

Pri úpravách v meste by sa vďaka manuálu mohlo dbať aj na používanie kvalitných a estetických materiálov a na bezbariérovosť. Súčasťou manuálu by bola aj stratégia na obmedzenie vizuálneho smogu či starostlivosť o zeleň.

Celý článok o tom, ako vníma verejný priestor kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo, nájdete TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM