Rôzne

Lipa rozvoniava aj na bratislavských sídliskách. Využite jej liečivú moc

Lipa je strom, ktorý sa už po stáročia viaže k Slovanom a stal sa ich národným symbolom. Práve teraz je najlepší čas na zber jej liečivých kvetov.

Ilustračný obrázok k článku Lipa rozvoniava aj na bratislavských sídliskách. Využite jej liečivú moc
4
Galéria
Zdroj: TASR

Lipu nájdete takmer všade, výnimkou nie sú ani bratislavské sídliská. Liečivé sú najmä jej kvety, ktoré v zime pomáhajú napríklad pri prechladnutí. Práve teraz je ten pravý čas vybrať sa pod jej košatú korunu s košíkom a nazbierať si ich do zásoby na zimu.

Liečia kvety aj kôra

Lipové kvety je najlepšie zbierať na začiatku kvitnutia, v čase, keď kvitne asi polovica z nich. Väčšinou to býva od mája až do júla. Zbierame celé súkvetia aj s blanitým listom. Pri sušení kvetov dávajte pozor na to, aby bola miestnosť, kde ich uložíte, dobre vetraná a aby na ne nesvietilo priame slnko. Správne usušené kvety spoznáte podľa toho, že si zachovajú svoju pôvodnú farbu aj vôňu.

Pozitívne účinky, ktoré má lipový kvet na organizmus, poznali už naše prastaré mamy. Z lipového kvetu sa pripravuje najmä čaj, ktorý pomáha pri nachladnutí a dráždivom kašli. Podporuje tiež potenie a rozpúšťa hlieny. Vynikajúca je kombinácia lipy a čiernej bazy.

Výťažok z lipového kvetu podporuje pokojný spánok, správne fungovaie dýchacieho systému aj krvného tlaku. Z lipového kvetu si môžete pripraviť tiež vynikajúci sirup. Uzdravenie urýchli aj kvalitný lipový med. Liečivé účinky má tiež kôra, ktorá pomáha predovšetkým pri obličkových kameňoch, cievnych chorobách a dne.

Lipový sirup

Potrebujeme: lipový kvet, 2 l vody, 2 kg cukru, šťava z 5 citrónov alebo 20 g kyseliny citrónovej

Postup: Trojlitrovú sklenenú alebo plastovú nádobu naplníme čerstvým lipovým kvetom a zalejeme 2 litrami studenej vody. Necháme zakryté nejmenej 24 hodín lúhovať. Potom precedíme cez plastové sitko do väčšieho hrnca.

Pridáme cukor a zahrievame, kým sa nerozpustí. Nevaríme. Nakoniec vmiešame scedenú šťavu z citróna. Horúcu šťavu nalejeme do čistých fliaš a uzavrieme.

Lipa
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM