Eva Sládková Rôzne Správy

Lesopark je plný farieb. Ktoré živočíchy zachránilo obmedzenie ťažby?

Prístup k lesom v Bratislave a okolí sa za ostatný rok výrazne zmenil. Už sa tam toľko neťaží a tak lesopark ožil.

Ilustračný obrázok k článku Lesopark je plný farieb. Ktoré živočíchy zachránilo obmedzenie ťažby?
12
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva

Bratislavský lesopark je plný nádherný chrobákov. Niektoré z nich máte v týchto dňoch ešte poslednú príležitosť vidieť, potom až o rok.

Fúzač

„Cez víkend som sa vybral do lesa s konkrétnym cieľom, nájsť môjho najobľúbenejšieho a jedného z najkrajších chrobákov v lesoparku – fúzača alpského,“ napísal na svojom facebooku mestský poslanec a ochranár Jakub Mrva. Pre Bratislava24 dodal, že tento chrobáčik vyhľadáva čerstvo padnuté alebo odumierajúcimi buky a vidieť ho teraz môžeme aj v našom lesoparku.

„Typické fúzy majú samčeky asi dvojnásobne dlhšie ako telo, samičky ich majú kratšie a len o niečo presahujú ich telo,“ vraví Jakub Mrva, ktorý je, pokiaľ ide o prírodu, priam encyklopédiou znalostí.

Roháč

Ako nás ochranár upozornil, staré dubové lesy pri Bratislave obľubuje aj náš najväčší chrobák, roháč veľký, ktorý vyhľadáva práchnivé stromy, alebo zhnité pne.

„Stretnúť v lese ich môžeme od mája do júla, keď najmä večer poletujú a vyhľadávajú samičky. Samce majú dlhé hryzadlá v tvare “parohov”. Iný druh chrobáka, roháčik malý, býva často nesprávne zamieňaný za mláďa roháčov,“ vysvetľuje Jakub Mrva.

Menej ťažby

To, že lesy sú plné živočíchov však nie je náhoda. Je to dôsledok toho, že súčasná samospráva podstatne rozšírila časť lesoparku, kde sa nesmie ťažiť. Všetky tieto krásne chrobáky objavil bratislavský poslanec v jednom z bezzásahových lesov pod Kamzíkom.

„Popadané kmene stromov, ale aj staré mŕtve alebo odumierajúce stojace stromy majú v lese obrovský význam. Poskytujú životné podmienky pre množstvo živočíchov, hmyzu či hubám. Mŕtve drevo pre svoje prežitie potrebujú viaceré druhy chrobákov, ktoré sa v lesoparku vyskytujú – fúzače, roháče alebo nosorožteky. Práve do takéhoto dreva tieto chrobáky kladú vajíčka, z ktorých sa neskôr vyliahnu larvy,“ vysvetľuje, ako to v prírode funguje.

Komáre

Ak sa teraz vyberiete obdivovať čokoľvek v Bratislavskom lesoparku, treba sa pripraviť na komáre. Avšak aj tento prebudený život v našich lesoch je dôkazom, že ekologické riešenia majú význam.

„Keby sme tento krásny živý les mali striekať chémiou, zabili by sme toho oveľa viac a výsledok by bol aj tak slabý. Je totiž nemožné postriekať taký členitý les so zapojenými korunami z lietadla a už vôbec nie ručne,“ uzatvára Jakub Mrva.

Chrobáčiky v Bratislavskom lesoparku
12
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM