Eva Sládková Rôzne Správy

Koza Sofia Loren, ale aj Droběna či Marlenka. Ako TIETO zvieratá zachraňujú bratislavské orchidey?

Devínska Kobyla aj Podunajské Biskupice. V oboch týchto mestských častiach sú chránené územia, ktoré patria do NATURA 2000. Aktuálne ich zachraňujú kozy!

Ilustračný obrázok k článku Koza Sofia Loren, ale aj Droběna či Marlenka. Ako TIETO zvieratá zachraňujú bratislavské orchidey?
9
Galéria
Zdroj: BROZ

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) zachraňuje prírodu v Bratislave a okolí už roky, no od vlaňajška im v tejto peknej práci pomáhajú aj kozy a ovce.

Adopcia

„Symbolickou adopciou kozy nám pomôžete obnovovať prírodnú rozmanitosť pasienkov a lúk, ako aj prinavrátiť kultúrny fenomén pastvy do našej blízkosti,“ píše BROZ o svojom projekte. A ako to funguje?

„Rozbehli sme pastvu kôz na Devínskej Kobyle aj v Podunajských Biskupiciach, kde sú suchomylné spoločenstvá, medzi nimi aj orchidey. Niekoľko desiatok nasadených kôz a oviec ich spása a zabraňuje tak tomu, aby nezarastali náletovými drevinami, ktoré ničie orchidey,“ vysvetľuje Ada Brossmanová z BROZ-U.

Katalóg

Kozy, ktoré si môžete adoptovať nájdete v katalógu, pre ktorý rady zapózovali. Aby to bolo ešte zaujímavejšie, BROZ-áci im dali čarovné mená. kto by nechcel adoptovať Sofiu Loren, Sabinu, Zlaticu, či Marlenku?

„Naše zvieratá spásajú cenné prírodné územia na rôznych miestach na Slovensku. Ako sa im darí sa môžete prísť pozrieť aj na vlastné oči v Bratislave. Celoročne ich nájdete napríklad vo Weitovom lome, kadiaľ vedie modrý turistický chodník Devínska Nová Ves – Devín,“ uzatvára Anna Brossmannová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM