Eva Sládková Rôzne Správy

Lesníci mali v minulosti veľký vplyv na rozvoj Bratislavy. Pripomínajú to dve hájovne

Podľa historikov sa lesníci výraznou mierou podieľali nielen na hospodárskom, ale aj kultúrnom a spoločenskom rozvoji slovenských miest.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci mali v minulosti veľký vplyv na rozvoj Bratislavy. Pripomínajú to dve hájovne
2
Galéria

Bratislava má dve nové „významné lesnícke miesta“. Pribudli v Petržalke a mali im tento titul udeliť aj oficiálne počas slávnostného aktu, ktorý sa mal uskutočniť vo štvrtok (1.10.). Pre koronu ho však odložili. Reč je o dvoch Petržalských hájovniach. Jedna je na Starohájskej a druhá na Starhradskej ulici.

Rozvoj Bratislavy

„My vyhľadávame miesta s lesníckou históriou, ktorá siaha až do 18. storočia. Také, ktoré dokazujú, že lesníctvo sa podieľalo na spoločenskom rozvoji Slovenska. Najskôr síce revíry vlastnili šľachtici len kvôli zveri, no neskôr mali aj hospodárstvu funkciu a spoločenskú,“ vraví Tatiana Figurová, kurátorka a historička Lesníckeho a drevárskej múzea Štátnych lesov.

Lesníci mali na starosti nielen zver, ale tiež zabezpečovali ťažbu dreva a poriadok v lese. A vytvorili aj zaujímavé architektonické pamiatky. Také sú aj dve petržalské hájovne.

Kokešova horáreň

Hájovňa na Starohájskej ceste číslo 5 je známa aj pod menom Kokešova horáreň. V jej priečelí sa nachádza výklenok, kde bola pôvodne umiestnená socha Panny Márie.

„Žiaľ, vandali sa koncom 20. storočia postarali o to, aby tam už nestála. Pod výklenkom je umiestnený nemecký nápis a ten prezrádza, že ide o pripomienku povodne z 29. januára 1809, neskôr obnovenú. Historici zaznamenali, že v istom období pôsobil v horárni vyhľadávaný Hostinec u Hubera, známy vynikajúcou kuchyňou a cieľ mnohých nedeľných výletov Bratislavčanov,“ pripomína mestský poslanec za Petržalku, ktorý je aj poslancom Národnej rady Slovesnkej republiky, Milan Vetrák.

Dražďák

Druhá z hájovní sa nachádza na Starhradskej ulici číslo 5. V minulosti bola sídlom Gejzu Dražďáka, jedného z viacerých tunajších dedičných hájnikov.

„Toto meno sa dodnes zachovalo v názve neďalekých jazier a miestnej časti Petržalky. Budova hájovne bola stavebne upravovaná a jej úctyhodný vek naznačuje datovanie na fasáde: rok 1779. Horáreň, ktorej súčasťou je aj drevený „jagdhaus“, je majetkom hlavného mesta SR Bratislava, v užívaní jej mestských lesov,“ dodáva Milan Vetrák.

Kultivácia

Cieľom lesníkov pri vyhľadávaní a vyhlasovaní „Významných lesníckych miest“ je upozorňovať, akú pozitívnu históriu majú lesníci.

„Chceme kultivovať pohľad samotných lesníkov na svoje dejiny, ale tiež upozorňovať verejnosť na to, čo všetko významné v minulosti urobili pre spoločnosť,“ uzavrela Tatiana Figurová s tým, že slávnostný akt udelenie titulu dvom petržalským hájovniam sa presúva na bezpečnejšie časy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM