KAW Rôzne

V petržalskej horárni sa vynikajúco varilo

Málokto vie, že utiahnutý malý domček pri dostihovej dráhe v Starom háji býval horárňou. Dnes je zakrytý neprístupným plotom a my môžeme len snívať o tom, čo sa na jeho dvore dialo pred viac ako dvesto rokmi.

Ilustračný obrázok k článku V petržalskej horárni sa vynikajúco varilo
Zdroj: Dnes24.sk

Horárne boli v minulosti miestom stretnutí, občerstvenia a debát miestnych obyvateľov. Výnimkou neboli ani tie petržalské.

Na Starohájskej ceste uprostred zelenej oázy najväčšieho slovenského sídliska nájdete aj dnes učupený murovaný domček, ktorý už hájovňu ničím nepripomína.

V minulosti sa však v malebnom prostredí miestnych lužných lesov v horárni varilo. Bola vychýrená vynikajúcim jedlom a dobrou obsluhou. Hájovňa bola známa aj ako Hostinec u Huberta alebo aj Kokešova horáreň.

Miesto spomienok

Dnes už tam nájdete len zanedbanú záhradu a prázdny výklenok, z ktorého kedysi na pocestných pozerala socha Panny Márie. Niekto ju však ukradol.

Ak sa prizriete lepšie, uvidíte na stene nápis v nemčine. Pripomína smutnú udalosť z 5. februára 1850, keď sa rozvodnil Dunaj a Petržalku zasiahla ničivá povodeň.

Spomienkou na dramatické časy povodne je aj kaplnka v tesnej blízkosti horárne, ktorá je doteraz pietnym miestom obyvateľov sídliska.

Dnes už horáreň ani zďaleka nepripomína tú pôvodnú. Lesík v jej okolí je však naďalej oázou pokoja pre všetkých, ktorí si chcú v tieni stromov zašportovať alebo len nabrať sily na ďalší rušný život veľkomesta.

Čítajte aj: Kaplnka v petržalskom Starom háji je oázou pokoja

V petržalskej horárni sa vynikajúco varilo
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM