Rôzne

Viete, kde sa ukrývajú petržalské horárne?

Málokto vie, že utiahnuté malé domčeky medzi stromami sú bývalé horárne. Dnes ich zakrýva neprístupný plot a my môžeme len snívať o tom, čo sa tam dialo pred viac ako dvesto rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde sa ukrývajú petržalské horárne?
5
Galéria

Horárne boli v minulosti miestom stretnutí, občerstvenia a debát miestnych obyvateľov. Výnimkou neboli ani tie petržalské.

Chalúpka Gejzu Dražďáka

Malebná horáreň, ktorá upúta svojou starobylou architektúrou, sa skrýva za dreveným plotom na Starhradsej ulici. Určite ju neprehliadnete na ceste k Malému Draždiaku.

Keď sa lepšie prizriete, zbadáte na fasáde dátum CISP 1779. Hájovňa bola domovom Gejzu Dražďáka. Málokto vie, že práve podľa neho voláme dve malebné jazerá Petržalky – Veľký a Malý Draždiak.

Lesník Gejza patril do starej hájnickej rodiny. Jeho brat Ernest si vybral rovnaké povolanie. Horárne boli v minulosti miestom stretnutí, občerstvenia a debát miestnych obyvateľov. Dnes sú skryté za neprístupnými plotmi a my si môžeme len predstavovať, čo sa v ich okolí dialo pred viac ako dvesto rokmi.

Miesto spomienok

Na Starohájskej ceste uprostred zelenej oázy najväčšieho slovenského sídliska nájdete aj dnes učupený murovaný domček, ktorý už hájovňu ničím nepripomína. V minulosti sa však v malebnom prostredí miestnych lužných lesov v horárni varilo. Bola vychýrená vynikajúcim jedlom a dobrou obsluhou. Hájovňa bola známa aj ako Hostinec u Huberta alebo aj Kokešova horáreň.

Dnes už tam nájdete len zanedbanú záhradu a prázdny výklenok, z ktorého kedysi na pocestných pozerala socha Panny Márie. Niekto ju však ukradol. Ak sa prizriete lepšie, uvidíte na stene nápis v nemčine. Pripomína smutnú udalosť z 5. februára 1850, keď sa rozvodnil Dunaj a Petržalku zasiahla ničivá povodeň.

Spomienkou na dramatické časy povodne je aj kaplnka v tesnej blízkosti horárne, ktorá je doteraz pietnym miestom obyvateľov sídliska. Dnes už horáreň ani zďaleka nepripomína tú pôvodnú. Lesík v jej okolí je však naďalej oázou pokoja pre všetkých, ktorí si chcú v tieni stromov zašportovať alebo len nabrať sily na ďalší rušný život veľkomesta.

V petržalskej horárni sa vynikajúco varilo
5
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM