Rôzne Správy

Legenda znovu ožila: Na Štúrovu sa vrátila Karmina, ponúka klasiku za prijateľné ceny

Smutný koniec ohlásila pôvodná Karmina v decembri 2014, keď sa jej brány nadlho zavreli. Teraz je späť s novým majiteľom a tradičnou ponukou.

Ilustračný obrázok k článku Legenda znovu ožila: Na Štúrovu sa vrátila Karmina, ponúka klasiku za prijateľné ceny
Zdroj: Dnes24.sk

Vari niet staršieho Bratislavčana, ktorý by si nepamätal na legendárnu vývarovňu Karmina na Štúrovej ulici. Olovrant či obed si tu dávali bok po boku robotník, úradník, študent či profesor. Klasicky na „stojáka“ si vychutnávali poctivé „domáce“ jedlo a s ním aj jedinečnú atmosféru čias minulých.

Spomienky na držkovú

V ponuke vtedy boli výlučne tradičné pokrmy. Segedín či gulášová polievka s čerstvým pečivom. K tomu nemohol chýbať pohár kofoly.

Smutný koniec ohlásila Karmina v decembri 2014, keď sa jej brány nadlho zavreli.

Neskôr ju nahradil v priestoroch na Štúrovej iný podnik s burgermi, to však pre starých štamgastov nebolo to pravé orechové.

Pôvodná Karmina vznikla už v roku 1975. Údajne na žiadosť komunistov, aby sa mali kde študenti najesť. Neskôr sa však stala miestom, pre všetkých hladných Bratislavčanov, ale aj tých, ktorí zavítali do hlavného mesta napríklad na služobnú cestu a v Karmine spomínali na študentské časy.

Podnik pred rokom 2014 zažil všemožné režimy a niekoľko vlád, nikdy sa však nezmenil.

Jedinou prestavbou prešiel v roku 2003, keď sa časť priestoru zmenil na krčmu. Existenčné problémy Karminy, kedysi nazývanej U mäsiara, nastali prestavbou Starého mosta a rozkopaním Štúrovej ulice. Zatvoriť museli okrem iného aj kvôli značnému úbytku zákazníkov.

Nová Karmina

O to viac Bratislavčanov potešilo, keď v decembri minulého roka videli nápis Karmina opäť nad starým známym vchodom. Jej prevádzkovateľ je síce iný, ale rovnako ponúka tradičné jedlá obľúbené Slovákmi.

Na dennom menu môžete aktuálne nájsť každý deň päť jedál.

Medzi nimi napríklad kurací perkelt, koložvársku kapustu, rezne, ale aj pečienku na cibuľke či karé špikované klobáskou. K hlavnému jedlu, kde si môžete vybrať z piatich dobrôt, sú na výber tri polievky (slepačí vývar, boršč, šošovicová, fazuľová a ďalšie), ktoré tiež môžeme nazvať „klasikou“. Celé meníčko, za ktoré zaplatíte 5,99 eur, tvorí aj nápoj k jedlu.

Dá sa tu teda slušne najesť za prijateľnú cenu. A je viac než isté, že nová Karmina si opäť získa srdcia aj žalúdky Bratislavčanov

Takto vyzerala Karmina pred zatvorením v roku 2014:

Vývarovňa Karmina
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM