ts Rôzne

KVÍZ: Kým bol prešporský kat a kde v meste stáli popraviská?

Popravy boli v stredoveku verejným divadlom, na ktorom sa zabávali dokonca aj deti. V deň popravy sa nemuselo pracovať, krčmy boli plné, hodovalo sa a pilo.

Ilustračný obrázok k článku KVÍZ: Kým bol prešporský kat a kde v meste stáli popraviská?
7
Galéria
Zdroj: Bratislavskí majstri kati

Keďže Právo meča nebolo v Prešporku využívané tak často, ako v iných mestách, okrem stínania hláv zastával stredoveký kat množstvo ďalších funkcií – odchytával túlavú zver, k jeho povinnostiam patrilo napríklad aj pálenie samovrahov.

Kat musel byť vo svojom remesle zručný, musel byť poslušný a telesne aj duševne zdravý. Spočiatku boli kati majetní ľudia, v krčmách mali vlastný stôl, za ktorý si nik nesadal. V meste bol kat vážený, vykonával záslužné povolanie – trestal zločincov, ktorí sa voči spoločnosti niečím previnili. Ľuďom sa sprotivil až neskôr. Viete prečo?

Otestujte sa!

V krátkom kvíze zistíte, koľko toho viete o prešporských katoch aj popraviskách. Deväť otázok preverí vaše vedomosti a ukáže, ako ste na tom. Ku každej otázke máte na výber z dvoch možností. Buďte však rýchli, pretože na odpoveď máte len 15 sekúnd. S výsledkom sa nezabudnite pochváliť aj na facebooku! Do toho!

Otestujte sa TU: Kým bol prešporský kat a kde v meste stáli popraviská?

Kvízuj ako prihlásený používateľ a dostaň sa do rebríčka najlepších hráčov!

Ak u nás nemáte účet, zaregistrujte sa tu.

Kati
7
Galéria
Zdroj: Bratislavskí majstri kati
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM