Eva Sládková Rôzne Správy

Kúsok od Bratislavy nájdete nádhernú zelenú oázu. Prejdite si náučný chodník Na dobrej stope

Bratislavský kraj je úžasné miesto na život. Na svoje si tu prídu milovníci kultúry, ale aj nadšenci objavovania prírodných krás.

Ilustračný obrázok k článku Kúsok od Bratislavy nájdete nádhernú zelenú oázu. Prejdite si náučný chodník Na dobrej stope
Zdroj: Eva Sládková

Východne od Bratislavy, naozaj len pár kilometrov, leží obec Malinovo. Aktuálne tam vládne stavebný ruch, jej čaro totiž objavujú mnohí ľudia, ktorí by tam chceli bývať. Ale na výlety tam chodia aj mnohí Bratislavčania.

Bývalé smetisko

V Malinove a blízkych obciach žijú úžasní ľudia s nadšením pre prírodu. Dnešný náučný chodník bol ešte pred tromi rokmi zanedbaným kútom.

„Bolo to vlastne smetisko. S pomocou obce sme to my, obyvatelia, vyčistili a videli sme, že jen to krásny kus prírody. S pomocou rôznych grantov sme to zveľadili, vybudovali tam altánok, preliezky, toalety, Bobrí hrad a všeličo iné,“ vraví predsedníčka občianskeho združenia Pro Eberhard Alžbeta Šimonovičová.

Na dobrej stope

Náučný chodník Na dobrej stope otvorili v roku 2017. Je to rekreačná lokalita na pravom brehu Malého Dunaja pri nápustnom objekte do Malinovského ramena asi 1,2 kilometra severne od centra obce. Na pobrežnej lúke, oddelenej od susedných polí stromami, stojí drevený prístrešok a viaceré drevené objekty na hry pre deti. Miesto je zároveň vodáckou zastávkou. V blízkom okolí v rámci trasy náučného chodníka boli vybudované drevené stavby pre netradičné pozorovanie prírody Malého Dunaja.

„Vyhliadku Hniezdo na strome vo výške 7 metrov nad zemou navrhol architekt zo Zálesia Peter Derevenec, vytvoril ju Malinovčan, stolár Ján Pilinský. Na ľavej strane pri začiatku Malinovského ramena zas nájdete Bobrí hrad vo vnútri topoľového lesíka. Jeho autorom je architekt Peter Popluhár,“ dodáva Alžbeta Šimonovičová.

Informačné panely

Náučný chodník ponúka nielen krásnu prírodu, ale sa aj čo-to naučíte. Sú tam totiž informačné panely, ktoré má na svedomí ďalší Malinovčan, dendrológ Maroš Šataník. Je to teda skvelý tip na víkendový výlet.

„Toto je lužný les s úžasnou flórou a faunou, akých je v okolí Bratislavy stále menej. Nám sa podarilo zachovať kus krásnej prírody hneď kúsok za našimi domami. Sme radi, že sa tam ľuďom páči,“ uzatvára Alžbeta Šimonovičová.

Náučný chodník Malinovo
8
Galéria
Zdroj: Eva Sládková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM