Aktualizované Eva Sládková Rôzne Správy

Ďalšej vzácnej pamiatke hrozí zánik: Nadšenci histórie sa boja o benzínku bratov Zikmundovcov

Zdá sa, že v Bratislave sa veľmi nedarí zachraňovať technické pamiatky. Teraz hrozí úplný zánik asi najstaršej čerpacej stanici v meste.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšej vzácnej pamiatke hrozí zánik: Nadšenci histórie sa boja o benzínku bratov Zikmundovcov
5
Galéria

Mnohí Bratislavčania chodili okolo jej torza pomerne často a asi ani nevedeli, že ide o pozostatok stavby zo 40. rokov. Stála oproti Výskumnému ústavu zváračskému, presnejšie na rohu Jarošovej a Račianskej ulice. V ostatných rokoch slúžila ako zberný dvor a nevyzerala veľmi vábne.

Zikmundovci

Išlo však o čerpaciu stanicu bratov Zikmundovcov, ktorí si v roku 1920 ako prví v Československu založili spoločnosť zameranú na obchod s olejom, petrolejom a benzínom. Svoju prvú stanicu inštalovali v Prahe v roku 1923 a neskôr pribudli ďalšie aj v iných mestách.

„Táto vzácna technická pamiatka bola po vojne znárodnená, patrila rafinérii. Po revolúcii ešte viac chátrala, až sa dostala do rúk súčasného majiteľa – developera Wigro Trade Center. Včera (26.10.) padla za obeť asanácii,“ vraví pre Bratislava24 nadšenec bratislavskej histórie Ivor Švihran. Stavba podľa neho bola dokonca navrhnutá na národnú kultúrnu pamiatku, čo sa však nestalo.

Snaha o pamiatky prišla už pred pred piatimi rokmi, keď sa zdalo že na tomto mieste vyrastie projekt Fénix park.

„Spolu s Cyklokoalíciou a vtedy ešte len budúcim starostom Michalom Drotovánom sme rýchlo spísali pripomienku do procesu EIA a tú sme sa snažili čo najviac rozšíriť medzi ľudí. Počas niekoľkých dní strávených za stolíkom na rohu Račianskej a Jarošovej sa podarilo do náročného pripomienkového konania zapojiť až 200 ľudí, čo patrilo k dovtedajším rekordom,“ spomína Ivor Švihran.

Záchrana?

Napriek veľkej snahe aktivistov sa pamiatku nepodarilo zachrániť. Teda, niečo áno – zostalo prestrešenie, ktoré podľa nich samo o sebe stojí za záchranu.

„Už sa nikdy nedozvieme, čo skrývala pôvodná fasáda, zvyšky elektroinštalácie, svietidiel, okien, či dverí. Zostala len hrubá železobetónová stavba z roku 1940 a pôvodné prestrešenie,“ smúti znalec bratislavskej histórie.

K téme sme sme oslovili aj investora. Ten tvrdí, že o zachovane konštrukcie a jej využití v rámci pripravovaného projektu Fénix, ktorý tam che stavať, informoval už v roku 2018.

„Ako najlepšie riešenie sa javia dve možnosti ako prístrešok pri kaviarni s odkazom na minulosť resp. využitie prístrešku na nabíjanie pre elektrické bicykle. Konštrukcia bude odborne demontovaná, opieskovaná a uložená a pripravená na realizáciu v rámci projektu Fenix park,“ napísal nám za developera Juraj Obložinský.

Aktuálne potvrdil, že konštrukciu chcú prerobiť na elektronabíjaciu stanicu pre bicykle.

„Chce to však robiť bez konzultácie s odborníkmi a pamiatkarmi, tak máme obavu, čo z toho bude,“ dodáva Ivor Švihran.

Pamiatka

Developer zároveň považuje vyjadrenie o tom, že ide pamiatku za zavádzajúce. Investor navyše disponuje záväzným stanoviskom Krajského pamiatkového úradu Bratislava, ktorý so stavbou súhlasí.

„Upozorňujeme, že torzo čerpacej stanice nie je evidovaná ako stavba a nemá ani súpisné číslo. Objekt bol v minulosti niekoľkokrát zmenený a prestavaný a nikdy nebol vyhodnotený ako historická alebo technická pamiatka,“ dodáva Juraj Obložinský. Zároveň odkazuje na to, že developer komunikoval so združením Čierne diery, ktoré je so zámerom developera benzínku zrepasovať v pôvodnej lokalite spokojné. „Ak by sa altánok benzínky zrepasoval v pôvodnej lokalite a našlo by sa mu nové využitie to by bola dobrá správa," vraví Martina Liptáka z Čiernych dier.

Záujem o prevzatie konštrukcie, jej obnovu a prípadne premiestnenie, prejavili viaceré inštitúcie vrátane developera CORWIN, Slovenského centra dizajnu, či Novej Cvernovky. Aktivisti veria, že sa s majiteľom ešte dohodnú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM