Rôzne

Kto víno nepil v tme, netuší čo sa v ňom ukrýva, tvrdí someliér

Ak ste doteraz vo víne necítili ovocie, máme pre vás riešenie: čierno-čiernu tmu!

Ilustračný obrázok k článku Kto víno nepil v tme, netuší čo sa v ňom ukrýva, tvrdí someliér
3
Galéria
Zdroj: Tmavá degustácia

Ako vplýva tma na naše zmysly? Odpoveď na túto otázku nájdete na poučnom a zábavnom večeri počas degustovania vín potme.

Degustujte ako profesionál

„Červený skvost, s ušľachtilou vôňou černíc a čučoriedok. V chuti extraktívne, ovocné, s tónmi čokolády a sušených sliviek. Ideálny súzvuk skvelej odrody a vône dreva.“ Ani vám to nič nehovorí? Tak ochutnajte víno potme!

V tme sa posilnia zmysly a odrazu budete schopní intenzívne precítiť všetky šťavnaté chute a vône. „Vráťme sa do praveku. Keď bol človek ohrozený a nevidel, snažil sa nejakým spôsobom zachrániť sa. Vtedy mu pomohlo buď to, že cítil alebo počul nebezpečenstvo. Chuť mu bola nanič. Ľudia si aj tak mýlia chute a vône,“ vysvetľuje skúsený someliér Tibor Kiss, ktorý robí ochutnávky vín potme už vyše dvoch rokov.

Víno malo pevné miesto v rodine someliéra Tibora Kissa dlhé roky. Vďaka vinárovi strýkovi mu začal venovať viac pozornosti aj on sám. To ale nebol jediný podnet, prečo vznikli ochutnávky vín potme. „Raz som čítal článok o reštaurácii, kde sa ochutnáva jedlo v tme. Do tmy vás vovedú a aj vás obsluhujú nevidiaci čašníci. Táto idea sa mi zdala byť veľmi zaujímavá, ale tam to vtedy skončilo,“ spomína Tibor.

„Nápad s ochutnávkou vín potme prišiel až v čase, kedy som robil prevádzkara v podniku v centre mesta, v pivničnom priestore. Raz nám vypadla elektrika a zostala úplná tma. Čierno-čierna tma. To bol moment, kedy som si povedal, že začnem robiť ochutnávku vín potme,“ vysvetľuje.

Čo sa deje v tme

Ochutnávka vín potme prebieha v malej útulnej klenbovej pivnici, kde ste ešte za svetla usadení k stolu. Pomaly sa začnú zhasínať svetlá a za jemného šera vám someliér vysvetlí niekoľko základných informácii o tom, ako bude ochutnávka prebiehať. Tma prichádza postupne, aby si oči pomaly zvykali, a aby sa mozog vyhol šoku z úplnej tmy.

Počas ochutnávky nevidíte, ani neviete, čo pijete. Pohár totiž zostáva prázdny, až kým nenastane úplná tma. Značka, druh ani farba vína sa vopred neoznamuje. Keď anstane úplná tma, someliér začne rozlievať prvú zo siedmych degustačných vzoriek.

Výhodou je, že počas ochutnávky sa nezažína. „V tme sa venujete len tomu, čo cítite, čo ovoniavate. Nikto vás neruší, telefóny sú vypnuté a kontrolovanie displeja je zakázané, aby sa nesvietilo. V pivnici aj tak nie je signál. Venujete sa len svojim štyrom zmyslom,“ vysvetľuje Tibor.

Keď už je víno porozlievané, someliér vás vyzve, aby ste ho ovoňali. Absolútne nič pritom nevidíte, a práve vďaka tomu sa môžete sústrediť iba na vôňu nápoja v pohári. Po chvíli začnete cítiť vône ovocia či korenia, ktoré by vo víne mohlo byť. Keď víno ochutnáte, to, čo ste cítili, sa môže znásobiť. Odrazu sa vám k nápoju zažiada slaninka či syr. Áno, to všetko je možné vďaka tme, kde na vaše zmysly nepôsobia žiadne rušivé vplyvy, najmä nie zrak.

Prečo tma?

Podľa Tiborových slov pomáha tma búrať predsudky a poskytuje anonymitu, ktorá zase podporuje odvahu, aby ste mohli slobodne hádať a pýtať sa. V tme nedostane mozog príležitosť na očakávanie. Víno ochutnávate s „čistých štítom“. „Ľudia si jednak pochvaľujú to, že sa naučili, ako môžu cítiť vône lepšie a jednak tmu, ktorá im pomohla v daný moment lepšie si víno vychutnať,“ hovorí Tibor.

Verili by ste, že pri hádaní farby vína v tme majú ľudia asi len polovičnú úspešnosť? Podľa someliéra skôr uhádnu, či je suché, polosuché alebo polosladké.

Víno pochádza vždy od malých slovenských vinárov, ktorých produkty v supermarketoch nenájdete. „To, čo nájdete v supermarkete, neodzrkadľuje to, čo Slovensko produkuje. Nechcel som robiť ochutnávky vín, ktoré ľudia poznajú, ale niečoho nového, a tým aj pomôcť menším vinárom a vzbudiť záujem o slovenské víno,“ vysvetľuje someliér.

Účasťou na ochutnávke vín potme si nielenže oddýchnete od otravných mobilov, osvojíte si tiež techniky a zásady správneho degustovania vín a podporíte povedomie o malých rodinných vinárstvach a kvalite slovenského vinárstva.

Jedinečný zážitok degustácie vín potme môžete zažiť v pivnici vo Film Hoteli na Vysokej 27.

Tmavá degustácia
3
Galéria
Zdroj: Tmavá degustácia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM