Rôzne Správy

Kto bude učiť naše deti? V Bratislavskom kraji chýbajú stovky učiteľov

V našom regióne je predovšetkým nedostatok učiteľov odborných predmetov, matematiky, informatiky, fyziky či cudzích jazykov.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude učiť naše deti? V Bratislavskom kraji chýbajú stovky učiteľov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Potvrdila to hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

Nielen učitelia

„Nedostatok učiteľov je problémom celého Slovenska,“ uviedla Lucia Forman s tým, že sa to netýka len Bratislavského samosprávneho kraja. Školy podľa nej hľadajú okrem učiteľov aj školských psychológov a špeciálnych pedagógov.

Rovnako dlhodobo je problém zamestnať v školách ekonomických zamestnancov (účtovník, hospodár), personalistov či kuchárky. „K 30. júnu pracuje na stredných školách v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja spolu 2990 zamestnancov, z toho je 1902 pedagogických a 1088 nepedago­gických zamestnancov,“ poznamenala hovorkyňa.

Pracovné ponuky

Na portáli edujobs.sk, ktorý sa zameriava na prácu v školstve, bolo napríklad 10. augusta voľných 601 voľných miest, z toho 337 práve v Bratislavskom kraji. O týždeň neskôr, teda v pondelok, bolo zverejnených už 788 voľných miest, z toho 373 v Bratislavskom kraji. Najviac ponúk bolo celoslovensky zverejnených na chýbajúce miesta učiteľov druhého stupňa (133), nasledujú pedagogickí asistenti (128) a učitelia prvého stupňa základných škôl (87). Čo sa týka Bratislavského kraja, k pondelku chýbali najmä učitelia druhého stupňa základných škôl (72), učitelia materských škôl (53) a učitelia prvého stupňa (50).

Petržalka

Nedostatok učiteľov trápi aj mestskú časť Petržalka, ktorá má najviac obyvateľov. V zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti je 11 základných škôl. Chýbali najmä učitelia na prvom a druhom stupni základných škôl.

„Ide najmä o učiteľov matematiky a fyziky. K 10. augustu chýbali aj ôsmi vychovávatelia v školských kluboch detí a traja asistenti učiteľa,“ priblížila hovorkyňa mestskej časti Petržalka Mária Halašková. Dodala, že Petržalka sa snaží zabezpečiť, aby v základných ani materských školách nechýbala nevyhnutná pracovná sila. „Chceme zvýšiť záujem o nástup nových zamestnancov, napríklad poskytnutím náborového príspevku, bezplatných jazykových kurzov aj ubytovania v nájomných bytoch či stredoškolských internátoch,“ dodala Mária Halašková.

Staré Mesto

„V základných školách našej mestskej časti máme najväčší problém s nedostatkom učiteľov fyziky, ale aj matematiky či informatiky. Ide o vážny problém, pretože v poslednom období sa kladie veľký dôraz na kvalitné vyučovanie týchto predmetov a to okrem iného aj preto, lebo poskytujú dôležité základy programovania, ktoré sú potrebné pre budúce profesie. Tieto predmety ale bohužiaľ nemá kto učiť,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Ako doplnil, študentov fakulty informatiky a matematiky je málo a keď doštudujú, idú radšej pracovať do súkromných firiem.

Ružinov

V Ružinove chýba na základných školách približne 40 pedagogických a nepedagogických zamestnancov. „Ide najmä o špecializácie ako matematika, fyzika, chémia, informatika, ale aj špeciálni pedagógovia,“ povedala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov.

Školský rok sa začne 2. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM