KAW Správy Samospráva

Priestor pred legendárnym Funusom sa mení: Pri rozkopávke odhalili úžasnú stopu histórie

Prechádzka a promenáda v Horskom parku a okolí bude ešte krajšia.

Ilustračný obrázok k článku Priestor pred legendárnym Funusom sa mení: Pri rozkopávke odhalili úžasnú stopu histórie
4
Galéria

Pred známym Funusom nájdete v týchto dňoch rozkopanú cestu a stroje, ktoré naplno pracujú. Vzniknúť by tam malo akési „námestie“, ktoré scelí promenádu v Horskom parku. Spojí sa tak pešia zóna na Hlbokej ceste a prechádzková trasa na Nekrasovovej ulici.

Príjemný priestor

„Cieľom úpravy tohto priestoru je usporiadať ho tak, aby rešpektoval všetky zložky mobility, ktoré sa v tomto malom priestore výrazne koncentrujú. Pohyb po vozovke bude ukľudnený tým, že na vjazde z ulice Prokopa Veľkého bude zriadený trvalý prah vo výške priľahlého chodníka a zo strany Havlíčkovej ulice malý trvalý prah,“ popísala nám práce v spomínanej lokalite hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Spomaľovacie vstupy budú vydláždené kvalitnou kamennou dlažbou.

Ak sa priveziete autom, šanca, že zaparkujete, zostáva. Je však určite lepšie zvoliť MHD. „Státie áut bude zachované okrem priestoru, kde sa spája Hlboká cesta a nástup ku schodom smerujúcim ku kostolu. Tento priestor bude vyhradený pre chodcov s tým, že bude tiež slúžiť ako miesto na zastavovanie MHD prichádzajúcej z Havlíčkovej ulice,“ dodala Rajčanová.

Viac o projektoch v Bratislave

Úžasný nález

Pri prácach v spomínanej lokalite odhalili aj historickú dlažbu. Mohla by mať aj sto rokov. „Na základe dobových fotografií je možné konštatovať, že vozovky s dlažbou podobnou tej, ktorá sa našla pri Funuse, sa vyskytovali na území mesta v období prelomu 19. a 20. storočia, ale aj v povojnovom období. Vzhľadom na územie, kde sa táto cesta nachádza, odhadujeme, že by malo ísť o cestu z obdobia prelomu 19. a 20. storočia,“ priblížila Bratislava24 Katarína Rajčanová.

Pôvodná dlažba určite zostane na danom území a pripravuje sa jej vhodné zakomponovanie na súčasnom mieste. „Pravdepodobne to bude v podobe pásov na okrajoch súčasnej plochy kamennej vozovky tak, aby bolo viditeľné jej smerovanie do Horského parku,“ dodala hovorkyňa.

Odhalenie pôvodnej dlažby, ktorá bola skrytá pod asfaltom, by malo byť ukončené do konca júna.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM