Samospráva

Kraj zvažuje vstup do spoločnosti prevádzkujúcej prímestskú autobusovú dopravu

Ak by sa tento zámer podarilo naplniť, BSK by získal priamu kontrolu nad výkonmi vo verejnom záujme identickým spôsobom ako napríklad hlavné mesto nad Dopravným podnikom Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Kraj zvažuje vstup do spoločnosti prevádzkujúcej prímestskú autobusovú dopravu
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj uvažuje o tom, že nadobudne majetkovú účasť v spoločnosti prevádzkujúcej prímestskú autobusovú dopravu.

Prípravu tohto zámeru schválili aj krajskí poslanci. Spoločnosť Bus Transport, majoritný akcionár autobusového dopravcu Slovak Lines, totiž pripustila možnosť zvýšenia priamej kontroly BSK nad výdavkami na prímestskú autobusovú dopravu.

Bez pochybností

„Zmyslom tejto ponuky je, že 56 percent, ktoré momentálne má Bus Transport, by bolo možné previesť na BSK. Samozrejme, s tým, že bude pravdepodobne vytvorená nová spoločnosť, ktorá bude len pre regionálnu autobusovú dopravu,“ uviedol podpredseda BSK Martin Berta.

Čítajte tiež: Električkou sa cez Starý most zvezieme už začiatkom prázdnin. Frešo expresne podpísal kolaudačné rozhodnutie

Bratislavská župa by tak mohla získať kapitálovú účasť na samostatnej spoločnosti, vyčlenenej zo Slovak Lines, ktorá by prevádzkovala výlučne prímestskú autobusovú dopravu a vlastnila majetok potrebný pre naplnenie výkonov vo verejnom záujme.

„Toto uznesenie je len preto, aby začala diskusia na túto tému a urobil sa návrh, ako to má cele prebehnúť tak, aby nevznikli pochybnosti,“ podotkol Berta.

Ak by sa však tento zámer podarilo naplniť, BSK by získal priamu kontrolu nad výkonmi vo verejnom záujme identickým spôsobom ako napríklad hlavné mesto nad Dopravným podnikom Bratislava.

„Výhodou pre BSK by bola v každom prípade úspora finančných prostriedkov vynakladaných na výplatu primeraného zisku. Súčasne by BSK získal priamy vplyv na tvorbu systému Bratislavskej integrovanej dopravy, kde je Slovak Lines dnes dominantným dopravcom v Bratislavskom kraji,“ uvádza v dôvodovej správe bratislavská župa.

Efektívnosť výdavkov

Slovak Lines realizuje výkony vo verejnom záujme pre BSK v súlade s platnou zmluvou, ktorá je platná do roku 2021. Dopravca ročne najazdí pre župu približne 12,7 milióna kilometrov. Výška celkovej ročnej dotácie BSK pre prímestskú dopravu sa pohybovala v roku 2014 na úrovni 8 579 380 eur a minulý rok bola táto suma 8 370 563 eur.

BSK a Slovak Lines už niekoľko rokov diskutujú o primeranosti a efektívnosti výdavkov župy vynakladaných na prímestskú autobusovú dopravu. Obidve strany pritom vnímajú potrebu hľadania dlhodobo udržateľného modelu fungovania prímestskej autobusovej dopravy tak, aby bola efektívna, udržateľná a motivujúca.

Spoločnosť Slovak lines je vo vlastníctve 56 percent súkromnou spoločnosťou Bus Transport, s.r.o., a 44 percent štátnou spoločnosťou MH Manažment, a. s.

Čítajte tiež: Horúce letné dni budú pre cestujúcich príjemnejšie. Všetky prímestské autobusy sú vybavené klimatizáciou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM