Eva Sládková Správy Samospráva

To je ale nádhera! Kamenné námestie rozkvitlo. Ako sa to podarilo?

Kedysi šedé, betónové a v lete rozpálené Kamenné námestie a Námestie SNP sa totálne zmenili.

Ilustračný obrázok k článku To je ale nádhera! Kamenné námestie rozkvitlo. Ako sa to podarilo?
9
Galéria

Tento priestor sa už mesiace postupne mení. Najskôr odtiaľ zmizla časť áut a teraz v lete hrá farbami. Také krásne, ako tento rok, námestia ešte nikdy neboli.

Radikálne riešenie

Magistrát Bratislavy vysvetľuje, že aj v minulých rokoch mala samospráva snahu udržiavať v tomto priestore výsadbu. Bolo to však vzhľadom na rozpálenú spevnenú plochu počas letných mesiacov nemožné.

„Preto sme pristúpili k radikálnejšiemu riešeniu a vybúrali sme väčšinu spevnenej plochy, ktorú sme nahradili zelenou plochou so zabudovanou závlahou. Tá by mala pravidelne poskytovať výsadbe vhodné podmienky na jej rast a rozvoj,“ napísala nám hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Kvety na Kamennom námestí aj Námestí SNP vyzerajú ako tie najkrajšie rozkvitnuté lúky a sú vysadené tak, aby obe námestia zostali krásne čo najdlhšie.

„V kvetináčoch sa striedajú letničky s trvalkami, ktoré sa dopĺňajú pri kvitnutí (kým trvalky rastú, letničky kvitnú). Okrem toho sú v kvetináčoch vysadené aj jarné cibuľoviny (narsicy a tulipány), čím zabezpečíme celoročný efekt kvitnúcej výsadby,“ dodala Katarína Rajčanová.

Nové kvetináče

Na to, aby námestia mohli rozkvitnúť, magistrát najskôr vymenil kvetináče.

„Pôvodné betónové kvetináče nevytvárali vhodné podmienky pre žiadnu výsadbu, nakoľko boli v letných mesiacoch prehriate a zálievka z nich vytekala mimo kvetináčov. Aj preto sme osadili samozavlažovacie kvetináče, ktoré majú zásobárne vody a rastliny si dokážu pohodlne čerpať vodu počas celého dňa,“ vysvetľuje hovorkyňa s tým, že tieto kvetináče sú dvojplášťové, čo zabezpečuje, že sa neprehrievajú tak, ako betónové. A tiež šetria životné prostredie.

Súťaž

Tento priestor v centre mesta by mal časom vyzerať ešte krajšie a možno aj celkom inak, ako ho Bratislavčania poznajú. Mesto ešte vlani vyhlásilo súťaž na obnovu Námestia SNP a Kamenného námestia.

„V druhej etape súťažného dialógu štyri vybrané tímy vypracujú súťažné návrhy. Skôr, ako sa pustia do práce na návrhoch, prebehne konferencia so všetkými zúčastnenými aktérmi – expertmi, lokálnymi aktérmi a komisiou. Nadväzujúci proces tvorby návrhov bude prebiehať na jeseň,“ uzavrela Katarína Rajčanová.

Lúka na Kamennom námestí a Námestí SNP
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM