KAW Rôzne Správy

FOTO: Nešetrné kosenie v Petržalke ohrozilo hniezdiace vtáky

Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku si pri obhliadke skryté hniezda kačíc v mladom tŕstí nevšimli.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nešetrné kosenie v Petržalke ohrozilo hniezdiace vtáky
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Chorvátske rameno a jeho okolie tvoria zelenú oázu Petržalky. Nečudo, že obyvatelia mestskej časti sa o tento kus prírody živo zaujímajú a všímajú si každého živého tvora, ktorý sa mihne na vode. Na jar v tŕstí pri ramene sedia na svojich hniezdach kačky aj labute a trpezlivo čakajú, kým sa vyliahne ich milé potomstvo. Niektoré už aj mláďatá majú.

Ohrozené hniezda

Rozhorčenie Petržalčanov pred pár dňami vyvolalo kosenie okolia ramena. V diskusiách na sociálnej sieti mnohí písali, že traktor takmer zlikvidoval hniezdo kačíc. Kosiť sa, samozrejme, musí, ale prečo v čase hniezdenia, rozčuľovali sa ľudia.

Ako nám vysvetlili pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), rameno sa kosí trikrát do roka vo vegetačnom období (približne v trojmesačnom intervale) podľa agrotechnických termínov a po zohľadnení finančných a kapacitných možností podniku.

„Naši pracovníci vykonávajú svoje pracovné povinnosti vyplývajúce zo zákona. V uvedenej lokalite pred samotnou kosbou prebehla obhliadka miesta spolu so štátnou ochranou prírody, ktorá nepreukázala žiadne obmedzenia v kosbe. Na základe tejto obhliadky bol udelený súhlas na vykonávanie kosby,“ uviedol pre Bratislava24.sk hovorca Úseku generálneho riaditeľa SVP Marián Bocák.

Je však zjavné, že pracovníčka SVP si pri obhliadke skryté hniezda kačíc v mladom tŕstí nevšimla. K tragédii v podobe zničeného hniezda však nakoniec nedošlo.

„Pri samotnej kosbe, ktorá začala niekoľko dní po obhliadke bolo spozorované hniezdo. Naši pracovníci na základe týchto skutočností prerušili v tomto úseku údržbu do doby, kým to situácia opäť dovolí,“ vysvetlil Bocák.

Kačice a labute by teda mali byť nateraz v bezpečí. A ak ich nevyrušia ľudia, o pár dní im ukážu svoje mláďatá v plnej kráse.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM