KAW Kultúra

FOTO: Na nábreží priamo v centre Bratislavy sa objavili veľké modré kontajnery. Čo ukrývajú?

Uznávaný dokumentárny fotograf zachytáva unikátny pohľad na alarmujúce témy súčasnosti – znečisťovanie životného prostredia a globálne otepľovanie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na nábreží priamo v centre Bratislavy sa objavili veľké modré kontajnery. Čo ukrývajú?
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Zarazili vás obrovské kontajnery na Vajanského nábreží oproti Redute? Netreba sa obávať, sú tam umiestnené iba dočasne. Ukrývajú totiž „mobilnú“ galériu s výstavou prestížneho fotografa Holanďana Kadira van Lohuizena.

Témy, ktoré sužujú Zem

Dvojnásobný víťaz najprestížnejšej fotografickej súťaže WORLD PRESS PHOTO má momentálne v Starom Meste až dve svoje výstavy. Prvú z nich s názvom Wasteland si na Vajanského nábreží môžete pozrieť do 4. októbra.

Ak vás svet fotografie Kadira van Lohuizena zaujme, prejdite sa do Zichyho paláca na Ventúrskej ulici, kde je nainštalovaná ďalšia jeho výstava s názvom STÚPANIE MORÍ: KAM PÔJDEME?

Uznávaný dokumentárny fotograf zachytáva unikátny pohľad na alarmujúce témy súčasnosti – znečisťovanie životného prostredia a globálne otepľovanie.

Utopíme sa v odpade?

„Vo svojom fotografickom súbore Kadir odhaľuje, ako šesť veľkomiest sveta – Jakarta, Tokio, Lagos, New York, Sao Paulo a Amsterdam – hospodária resp. nehospodária so svojím odpadom, pričom zistil obrovské rozdiely. Prostredníctvom tohto dokumentu upozorňuje na to, že ak sa svet nezačne zamýšľať nad znižovaním odpadu a bude k nemu pristupovať ako k zdroju, ďalšie generácie sa utopia vo vlastnom odpade,“ približuje dielo fotografa Slovak Press Photo.

„Vo svete sa produkuje 3,5 milióna ton tuhého odpadu denne, čo je desaťnásobne viac ako pred storočím. Ak nič nespravíme, do konca tohto storočia sa tento objem zvýši na 11 miliónov ton odpadu,“ povedal Kadir van Lohuizen na bratislavskej vernisáži svojej výstavy.

Priemerný Američan podľa neho každý mesiac vyhadzuje smeti zodpovedajúce jeho vlastnej telesnej váhe, kým Japonsko produkuje len tretinu odpadu na osobu v porovnaní s USA. „New York ako mesto produkuje najviac odpadu na svete – 33 miliónov ton ročne, čo je 15-krát viac ako Lagos, ktorý má viac obyvateľov,“ poznamenal autor.

Kadir van Lohuizen mapuje aj konflikty v Afrike a v ďalších častiach sveta. Zrejme najznámejšie sú však jeho dlhodobé projekty o siedmich riekach sveta, stúpaní morí, diamantovom priemysle či o migrácii v Amerike.

Dokumentárny fotograf K. van Lohuizen má v Bratislave dve výstavy
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM