Kultúra Rôzne

Veľký prehľad bratislavských hodov a vinobraní: Kedy a kde si dáme lahodný burčiak?

To, že leto končí, Bratislavčanov trápiť až tak nemusí. Vyvaľovanie pri vode v najbližšie dni vystrieda "tour de hody a vinobrania", kde myšlienky na slnko a vodu zaženie lahodný burčiak.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad bratislavských hodov a vinobraní: Kedy a kde si dáme lahodný burčiak?
13
Galéria
Zdroj: TASR

Novomestské vinobranie

Nové Mesto a Farnosť Kráľovnej rodiny vás pozývajú na tradičné Novomestské vinobranie, ktoré otvorí svoje pomyselné brány už v piatok 6. septembra! Program vinobrania odštartuje vítanie vinohradníckej úrody na Kuchajde a viazanie hroznového venca. Tešiť sa môžete na ľudovú hudbu aj slávnostný sprievod z Kuchajdy ku kostolu na Teplickej, kde dostane úroda symbolické požehnanie.

Program nájdete TU.

6. september 2019 / 17:30 – 20:00 hod. / Kuchajda

Vrakunská hodová slávnosť

Vrakuňa pozýva na vyvrcholenie kultúrneho leta, na tradičnú hodovú slávnosť. Tento rok bude pripravený skvelý hudobný program, aký Vrakuňa ešte nezažila a množstvo noviniek. Tešiť sa môžete jarmočné stánky s tradičnými špecialitami a hudobné vystúpenia interpretov Lunetic, Ivana Regešová, Gladiator, Ondrej Kandráč, Štefan Skrúcaný a skupina Sokoly a ďalších.

Nebudú chýbať športové aktivity ako tenisový a futbalový turnaj a na Vrakunskom hodovom behu sa bude hľadať aj najrýchlejší Vrakunčan a Vrakunčanka. Pre najmenších budú pripravené tvorivé dielne, maľovanie na tvár, kolotoče aj skákacie atrakcie.

Kompletný program nájdete TU.

6. – 8. september 2019 / Nábrežie Malého Dunaja

Račianske vinobranie

Rača pozýva na Račianske vinobranie, ktoré sa bude konať od 13. – 15. 9. 2019. Môžete sa tešiť na viaceré novinky a skvelý program, ako aj na tradičné výstavy, novú detskú zónu a rôznorodých umelcov na hlavnej scéne. Vystúpia Emma Drobná, Rytmus, Polemic či Ploštín Punk a mnohí ďalší.

Račianske vinobranie má svoju dlhoročnú tradíciu spojenú s kultúrno-spoločenským podujatím. Nemožno pochybovať o tom, že ide o jedno z najnavštevo­vanejších podujatí v hlavnom meste a návštevníkov tu z roka na rok pribúda viac a viac. Dôvodom účasti je nielen ochutnávka kvalitných vín račianskych vinárov, dobrého burčiaku a výdatných pokrmov, ale je to vhodný priestor na stretnutie sa so známymi či priateľmi.

Kompletný program nájdete TU.

13. – 15. september 2019 / amfiteáter, Knižkova dolina, Rača

Vajnorské hody

Vajnorské hody sú už tradične zasvätené Sedembolestnej Panne Márii, patrónke vajnorského kostola a tento rok ich budú Vajnoráci sláviť v sobotu 14. septembra. Program začína od 15:00 hod. a je žánrovo pestrý. Vystúpia domáce umelecké súbory ako Vajnorská dychovka, Vajnorský okrášľovací spolok, hudobná skupina Shine a ďalší hostia. V nedeľu sa o 10:30 hod. bude konať slávnostná hodová svätá omša v kostole Sedembolestnej Panny Márie.

V rámci sprievodných podujatí vám Podobenka z Vajnor predstaví vo Vajnorskom ľudovom dome expozíciu tradičného vajnorského bývania a ľudových remesiel, ako aj ukážku prešovačky a predaj ľudovo umeleckých výrobkov. Súčasťou podujatia je aj vernisáž „Vajnorské podobenky“, obrazy Eriky Surányi Fogas a fotografie Mareka Grebečiho.

Kompletný program nájdete TU.

14. – 15. september 2019 / Park pod lipami

Karloveské hody

Najväčšie podujatie pod holým nebom v Karlovej Vsi sa už blíži. Posledný septembrový víkend sa môžete tešiť na tri dni plné tradičných hodových aktivít.

Program začne už tradične na Námestí sv. Františka viazaním hodového strapca, po vystúpeniach folklórnych súborov sa hodový sprievod s Funny Fellows presunie do Líščieho údolia, kde sa bude naplno hodovať a zábavu odštartuje swingová hudba so štýlovým autíčkom, kvalitným humorom a dobrou zábavou. Vystúpia Cimbal Brothers, CirKus-Kus, KmeťoBand, La Dansa Scholl, Čarovné ostrohy, H16 + Majk Spirit, DJ Grimaso a ďalší.

Nebudú chýbať ani Karloveská komunitná ulička, stredoveký dobový tábor, chodúľová šou či hodový vláčik.

Kompletný program nájdete TU.

27. – 29. september 2019 / začiatok o 15:00 hod. / Karlova Ves, Námestie sv. Františka, potom Líščie údolie

Dúbravské hody

Po roku bude v Dúbravke opäť hodový víkend plný zábavy, spevu, tanca, dobrého jedla, pitia a priateľských stretnutí. Bohatý program je zostavený tak, aby si v ňom každý našiel aspoň kúsok pre seba.

Vystúpia Kristína Debnárová & band, Filip Jánošík & hotoví umelci, Kochanski, Smola a hrušky, NO NAME, Plexo, Medial Banana, Tereza Mašková POLEMIC a iní. Zábavu si vychutnáte aj tento rok na dvoch pódiách, pred DK Dúbravka a na Žatevnej.

V rámci sprievodných podujatí sa môžete tešiť na súťaž vo varení gulášu, remeselný dvor v Dúbravskom múzeu,bláznivé okuliare, turistický vláčik či hodové dopravné ihrisko.

Podrobný program hodov nájdete TU.

27. – 29. september / pred Domom kultúry Dúbravka a na Žatevnej ulici

Ružinovské hodové slávnosti

Hody v Ružinove sú tu aj tento rok a môžete sa opäť tešiť na fantastickú atmosféru, skvelých účinkujúcich, chutné občerstvenie, ale hlavne nezabudnuteľné zážitky! Pred DK Ružinov budú v oba dni hodov kolotoče a hodová diskotéka.

Program bude čoskoro doplnený TU.

28. – 29. september 2019 / Park Andreja Hlinku

Devínske vinobranie

Víkend 11. – 12. októbra bude patriť vinobraniu a prvému burčiaku v malokarpatskom v regióne! Pod hradom Devín budú pre vás pripravení devínski a malokarpatskí vinári, prvý burčiak, ríbezľové vína, kvalitná a pestrá gastronómia a farmárske trhy malých výrobcov. V oba dni je tiež pripravený skvelý hudobný program.

Program bude postupne aktualizovaný TU.

11. – 12. október 2019 / pod hradom Devín

Vinobrania a hody
13
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM