Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Drancovanie kasy v Mestských lesoch? Sú to hoaxy od anonyma, kontruje samospráva

Na Magistrát Bratislavy a tiež do našej redakcie prišiel e-mail, ktorý poukazuje na údajné drancovanie kasy Mestských lesov.

Ilustračný obrázok k článku Drancovanie kasy v Mestských lesoch? Sú to hoaxy od anonyma, kontruje samospráva
15
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

V texte bolo niekoľko závažných tvrdení. Podpísaný je pán Ján Novak, ktorý však na náš mail, kde ho vyzývame, aby sme sa stretli alebo si zavolali, nereagoval. Napriek tomu sme sa jeho tvrdenia rozhodli preskúmať.

Drahý elektrobicykel?

„V čase koronakrízy, keď každý šetrí ako sa dá, si riaditeľ Mestských lesov v Bratislave rozhadzuje plnými priehrštiami. Nominant poslanca Jakuba Mrvu, Matej Dobšovič, si kúpil elektrobicykel za 2 500 EUR. Dobre čítate, to sú 4 platy zamestnanca vo verejnej správe,“ píše sa v liste.

Spýtali sme sa teda samotného riaditeľa, prečo kupoval elektrobicykel za takúto sumu. Vraví, že Mestské lesy sa od nástupu nového vedenia snažia znižovať počet prejazdov áut. Chcú sa po prírode prepravovať inými spôsobmi.

„Súčasťou tejto snahy je aj minimalizácia prejazdov našich firemných áut. Všetky vozidlá sme preto označili logom našej organizácie, a na jeseň sa nám podarilo získať dve elektrokolobežky darom. Elektrický bicykel sme kúpili na základe schváleného rozpočtu, obstarávacia cena bola 2449 eur, pričom obvyklá cena na trhu pre tento model bola približne 3000 eur. Predajca nám poskytol zľavu, a navyše nám daroval ďalšie dva elektrobicykle, ktoré predtým využíval ako predvádzacie. Spolu sme teda dostali tri elektrické bicykle v cene jedného, všetky sú zaradené v našom majetku a využívajú sa na plnenie pracovných úloh a presuny zamestnancov,“ vysvetľuje riaditeľ Matej Dobšovič.

Zamestnanci

V liste sa tiež uvádza, že v Mestských lesoch narástol počet zamestnancov o 100 percent.

„Personál sa posilnil o dvoch pracovníkov údržby toaliet na Kamzíku, ktorý tiež zabezpečujú zber odpadkov a ďalšie pridružené činnosti. Rovnako sme posilnili údržbu lesoparku o dvoch nových ľudí. Dôvodom je fakt, že 60% mobiliáru v lesoparku potrebuje opravy, a tiež realizujeme veľa rozvojových činností našimi vlastnými silami. Chcel by som odmietnuť, že by sme rozhadzovali peniaze. Tak, ako sa posilňoval a zabiehal tím údržby, sme zároveň znižovali počet objednávok na opravy u externej firmy, nakoľko sme presvedčení, že dokážeme údržbu lesoparku robiť efektívnejšie a lepšie,“ dodáva Matej Dobšovič.

List je tiež plný invektív na mestského poslanca, ochranára Jakuba Mrvu. Nebudeme ich citovať, ale autor sa okrem iného mýli aj v tom, že by medzi poslancom a riaditeľom bolo rodinné puto.

Trestné oznámenie

„Maily údajného pána "Nováka“ sú pravidelne plné klamstiev a urážok. Je výmysel, že by pán riaditeľ bol akákoľvek moja rodina. Myslím, že je očividné, že Mestské lesy v Bratislave robia po zmene vedenia naozaj dobrú robotu aj v týchto neľahkých podmienkach," vraví Jakub Mrva, ktorý zároveň dodáva, že prišli aj vyhrážky a podal trestné oznámenie.

„Odkedy sa zmenilo vedenie Mestských lesov v Bratislave a cez transparentné výberové konanie sa vybral nový riaditeľ, začali chodiť od pána Nováka a ďalších falošných profilov rôzne agresívne maily plné klamstiev. Čo je horšie, mojej manželke prišla už aj vyhrážka a aj preto som už dvakrát podal trestné oznámenie. Čistenie mestských podnikov od nánosov špiny a rôznych kšeftov vyplavuje na povrch rôzne zistenia a dráždi zjavne tých, ktorí na týchto kšeftoch profitovali. Ja to vnímam ako signál, že robíme prácu dobre,“ dodal Jakub Mrva.

Mesto

Keďže mail bol adresovaný priamo primátorovi mesta Matúšovi Vallovi, oslovili sme aj samosprávu s otázkou, či bude daný podnet prešetrovať.

„Pán Dobšovič je zosobnením citeľnej a veľmi výraznej zmeny prístupu vedenia tohto mestského podniku k lepšiemu. Konkrétne ide o osobnú zainteresovanosť a zanietenosť pána Dobšoviča, ktorý osobne dohliada aj na otázky efektívneho nakladania so zdrojmi tejto mestskej organizácie. Prakticky okamžite po jeho nástupe sa začal realizovať súbor opatrení zameraných nielen na obnovu mnohých doteraz zle udržiavaných rekreačných prvkov v Mestských lesoch, ale začali sa pripravovať aj nové rozvojové projekty. To všetko popri výraznejšej podpore lesnej pedagogiky, ktorú vykonávajú na vysokej úrovni,“ uzavrela hovorkyňa mesta Katarína Jánošíková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM