KAW Správy Samospráva

Konečne bezpečné čakanie na električku: Na Račianskom mýte sa chystajú veľké zmeny

Nová tvár významného dopravného uzla výrazne zlepší komfort cestujúcich. Práce odštartujú v druhej polovici tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Konečne bezpečné čakanie na električku: Na Račianskom mýte sa chystajú veľké zmeny
Zdroj: DPB, a. s.

Cez Račianske mýto každý deň prejde 2300 spojov a tisícky ľudí. Tí sa tisnú na úzkych ostrovčekoch, nemajú si kde sadnúť, kým čakajú na svoj spoj. Zastávky sú úzke, cestujúci sa predierajú medzi sebou a električky jazdia tesne vedľa nich. To všetko by sa malo v dohľadnej dobe zmeniť.

Širší ostrovček pre peších

Tento rok sa totiž pustí hlavné mesto spolu s bratislavským dopravným podnikom (DPB) do rozsiahlej úpravy jedného z najväčších prestupných uzlov v Bratislave.

„Dopravný podnik Bratislava vyhlásil výberové konanie na projektanta rozšírenia električkových nástupíšť na Račianskom mýte. Hlavné mesto s DPB tak začne s procesom zmien, ktoré výrazne zlepšia bezpečnosť a komfort účastníčok a účastníkov dopravy v uzle Račianske mýto,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa bratislavského dopravného podniku Ľubica Melcerová.

Podľa štúdie občianskeho združenie Lepšia doprava sa dá tento uzol premeniť v prospech cestujúcich bez toho, aby sa zasahovalo do zelene a verejného priestoru. Projektom sa DPB inšpiroval a trocha ho vylepšil.

Upravené okolie aj cyklotrasa

„Úzke zastávky rozšírime v druhej polovici tohto roka na 4 metre, pribudnú veľkokapacitné kryté prístrešky, elektronické tabule s najbližšími odchodmi spojov a nástupištia zvýšime až na 25 cm, aby sa do električiek nastupovalo pohodlne aj starším cestujúcim či mamičkám s kočíkmi,“ uviedol predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

V smere do Rače budú spojené zastávky autobusov‍ a električiek do jednej spoločnej, čím sa zlepšia vzájomné prestupy a podmienky pre náhradnú autobusovú dopravu. „Veľmi si dáme záležať aj na revitalizácii najbližšieho okolia a vytvoríme nové cyklotrasy,“ sľubuje dopravný podnik.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM