Rôzne

Kone, ktoré liečia. Špeciálne vycvičené zvieratá pomáhajú aj v Petržalke

Liečivú schopnosť koní poznajú najmä ľudia, ktorí sa zaoberajú hipoterapiou. Tá si vyžaduje celý tím odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Kone, ktoré liečia. Špeciálne vycvičené zvieratá pomáhajú aj v Petržalke
7
Galéria
Zdroj: Facebook

Liečivú schopnosť koní poznajú najmä ľudia, ktorí sa zaoberajú hipoterapiou. Tá si vyžaduje celý tím odborníkov – terapeuta, hipológa, rehabilitačného lekára, psychológa aj asistenta. Kone, ktoré vedia „liečiť“ musia prejsť špeciálnym výcvikom.

Konskou silou vpred

Projekt Konskou silou vpred, ktorý rozbehli na Závodisku, š.p. v Petržalke, je spoločným dielom dvoch organizácií – neziskovej organizácie Dss-MOST a občianskeho združenia Kôň ako Koníček. Projekt umožňuje ľuďom s duševným ochorením venovať sa hipoterapii. Kontakt s koňom im pomáha najmä pri uvoľnení napätia, úzkosti a zábran.

Štvornohý priateľ zlepšuje schopnosť chorých ľudí prispôsobovať sa, sústrediť sa, presadzovať sa a zároveň zamestnáva všetky ich zmysly. Starostlivosť o koňa rozšíri zručnosti chorých ľudí, jazda na žrebcoch im zas dodá sebadôveru a môže zlepšiť aj ich komunikačné schopnosti.

Keď zvieratá pomáhajú

Cieľom projektu je rozvinúť u ľudí so závažnou duševnou poruchou vzťah k športu, podporiť ich aktivitu, ktorá býva často znížená nielen duševnou poruchou, ale aj obmedzená nedostatkom finančných prostriedkov na voľnočasové aktivity.

“Výberom hipoterapie chceme zároveň podporiť aj športové aktivity v Petržalke, samotné kone a činnosť OZ Kôň ako Koníček, ktorý spája ľudí s ušľachtilými zvieratami priamo v našom susedstve v Petržalke,” hovorí psychologička a koordinátorka projektu Lucia Vnučková.

„Zmysluplné využitie voľného času môže prispievať v budúcnosti k lepšej sociálnej začlenenosti duševne chorých ale aj ku znižovaniu bezdomovectva, prípadne kriminality,“ dodáva psychologička.

Konskou silou vpred
7
Galéria
Zdroj: Dom sociálnych služieb MOST
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM