Rôzne

Komora sestier je proti návrhu novej nemocnice v Bratislave

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) nesúhlasí s takým návrhom novej bratislavskej nemocnice, ktorý by viedol k prepúšťaniu zdravotníkov. Komora je presvedčená, že to neprispeje k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti, ale naopak k jej zhoršeniu.

Ilustračný obrázok k článku Komora sestier je proti návrhu novej nemocnice v Bratislave
Zdroj: TASR

„S uvedeným návrhom SK SaPA v žiadnom prípade nemôže súhlasiť, nakoľko sa v novej nemocnici počíta nielen so znížením počtu zdravotníckych pracovníkov, ale aj s redukciou celkového počtu lôžok, predpokladaných hospitalizácií, čo v konečnom dôsledku povedie k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom,“ konštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Komora upozorňuje, že zníženie počtu sestier a zdravotníckych pracovníkov v bratislavskej novej nemocnici povedie opäť k odchodu sestier do zahraničia, keďže nepôjdu pracovať do okolitých regionálnych nemocníc za nižšie mzdy. Štúdia uskutočniteľnosti k novej nemocnici hovorí o znížení počtu zamestnancov zo súčasných 4022 na 3380.

Téme by sa mali venovať aj poslanci v parlamente. Zástupcovia SaS, Oľano a NOVA avizovali, že navrhnú túto tému ako osobitný bod programu najbližšej schôdze Národnej rady SR. Pokiaľ neprejde, budú iniciovať mimoriadnu schôdzu. Výstavbou nemocnice by sa mohol zaoberať i parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM