Správy Samospráva

Kolaps COVID automatu: Ľudia sa nemajú ako dostať do práce

Slovenská Hlava XXII! Štát chce, aby sme sa testovali, inak sa nedostaneme do práce. Samosprávy ho však už nevládzu zabezpečovať.

Ilustračný obrázok k článku Kolaps COVID automatu: Ľudia sa nemajú ako dostať do práce
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja sa opäť rozohnil. Dôvodom sú štátne opatrenia a požiadavky na samosprávy. Ak chcú ísť ľudia do práce, alebo aj do prírody, potrebujú maximálne 7 dní starý negatívny test na COVID-19. Samosprávy sú však už niekde také vyčerpané, že nedokážu požiadavku na testovanie zabezpečiť.

Kolaps

Ako tvrdí Juraj Droba, Covid automat skolaboval v malackom okrese.

„Problém je, že aj keď malo testovanie zabezpečiť Ministerstvo zdravotníctva, ostalo na pleciach samospráv a tie už nevládzu. Primátori a starostovia preto spoločným vyhlásením vyzývajú kompetentných, aby im pomohli zabezpečiť dostatok mobilných odberových miest (MOM),“ tvrdí Juraj Droba.

Primátori a starostovia z okresu Malacky sa preto rozhodli na situáciu poukázať otvoreným listom. Pripomínajú, že možností testovania je v regióne veľmi málo. Dve stabilné odberné miesta v Malackách a dve v Stupave podľa nich nedokážu pokryť potreby okresu so 70-tisíc obyvateľmi.

Povinnosť štátu

Zástupcovia samospráv tvrdia, že povinnosť obyvateľov absolvovať test raz za sedem dní sa takmer nedá zabezpečiť. Nepovažujú za seriózne, aby sa štát zbavoval svojej zodpovednosti k odberovým miestam, ktorých je nedostatok a pripomínajú, že zriaďovanie stálych odberných miest je v kompetencii štátu. Vyzývajú preto ministerstvo zdravotníctva, aby bezodkladne rozšírilo počet stálych odberných miest v obciach malackého okresu.

„List som dostal aj ja a kolegovia majú moju plnú podporu. Rozumiem im a z pozície župana urobím maximum. Zatiaľ som im ponúkol možnosť využiť našu župnú MOM-ku na Sabinovskej, keďže veľa ľudí zo Záhoria dochádza za prácou do Bratislavy. A zároveň im vieme vlastné odberové miesta pod našou MOM-kou aj zastrešiť, keď to ministerstvo povolí,“ dodáva župan.

PRIMÁTORI A STAROSTOVIA OKRESU MALACKY UPOZORŇUJÚ NA KOLAPS COVID AUTOMATU. SOM NA ICH STRANE. Covid automat zaradil...

Posted by Juraj Droba on Wednesday, February 10, 2021

Zo života v Bratislavskom kraji

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM