Rôzne

Knižný festival BRaK vás prevedie zákutiami literatúry i Bratislavy

V Zichyho paláci sa stretnú vydavatelia, autori, ilustrátori, hudobníci a najmä knihomoli

Ilustračný obrázok k článku Knižný festival BRaK vás prevedie zákutiami literatúry i Bratislavy
Zdroj: TASR

BRaK – Bratislavský knižný festival odštartoval v roku 2013. Chcel dať dohromady malých nezávislých knižných tvorcov a ich diela. Literárni nadšenci pracujú nie práve v ideálnych podmienkach, ale s o to väčšou chuťou.

Témou tretieho ročníka BRaK-u bude KRAJINA v jej najpestrejších podobách. Obyvateľov a obdivovateľov Bratislavy určite zaujme workshop s grafickým dizajnérom Vojtechom Rumanom. Mesto spoznáte prostredníctvom nápisov, značiek, pútačov, reklám a ďalších odkazov vo verejnom priestore. Ich „typografickú“ úroveň vám autor predstaví na prednáške, po ktorej vás prevedie ulicami hlavného mesta.

Krajina, ktorú na mape nenájdete

Festival ponúka množstvo prednášok, výstav a workshopov. Medzi nimi aj knižnú krajinu Ivana Laučíka, s ktorou si nevedia poradiť kartografi, speleológovia, astronómovia, ani literárni historici. Neleží síce na bežných turistických mapách, márne by ste ju hľadali aj vo vychytených bedekroch, no predsa ju môžete celkom ľahko navštíviť. Eugen Gindl, Ivan Štrpka a Peter Laučík vás po nej prevedú v sobotu 4. júna o 13.00 h.

O niečo neskôr môžete o súčasnej fotografii diskutovať s Borisom Némethom, Antonom Sládekom a Illah van Oijen. Všetci traja citlivým okom fotoaparátu mapujú krajinu a jej premeny.

„Každá kniha je ako Noemova archa a nič, čo sa do nej povie, nikdy nezomrie. Rozprávaním spisovateľ chráni príbehy a keď archa ukončí svoju cestu, rozšíri svoj obsah z rozprávania do novej zeme,“ hovorí autor Giuseppe Lupo, úspešný taliansky spisovateľ, autor románu Atlas imaginárnych miest. Na BRaK-u vám porozpráva o svojej tvorbe v sobotu 4. júna.

Divadlo, hudba, fantázia

Trojdňový maratón prednášok a workshopov spestria aj hudobné vystúpenia v A4 – priestore súčasnej kultúry. Predstavia sa skupiny Kafka Band a česká kapela Sdružení rodičů a přátel RoPy.

Nedeľa na BRaK-u už tradične patrí deťom a ich tvorivým rodičom. Vyšantia sa na workshope venovanom domom a snom o bývaní. Sprevádzať ich bude česká ilustrátorka Michaela Kukovičová. Pripravené je aj bábkové predstavenie divadla Odivo z Banskej Bystrice o obyčajnom Maxovi s neobyčajnou fantázou.

Čítajte aj: Festival Dolce Vitaj ponúkne to najlepšie z talianskej kultúry a gastronómie

brak
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM