Kultúra

Festival Dolce Vitaj ponúkne to najlepšie z talianskej kultúry a gastronómie

V Bratislave si už po deviatykrát vychutnáme zmes histórie a súčasnosti, ale aj chutí a vôní Talianska. Pestrá je aj ponuka výtvarného umenia, dizajnu a architektúry.

Ilustračný obrázok k článku Festival Dolce Vitaj ponúkne to najlepšie z talianskej kultúry a gastronómie
Zdroj: TASR

Tradičný júnový festival bude opäť pestrou prehliadkou talianskej kultúry a gastronómie na Slovensku. Koncert v Slovenskom rozhlase ho odštartuje už 1. júna. Okrem hlavného mesta uvidia program podujatia aj v Martine, Poprade, Trenčianskych Tepliciach a Banskej Bystrici.

„V júni vám prinesieme pekné počasie aj atmosféru talianskeho životného štýlu, kultúry a výrobkov. Záštitu nad festivalom prevzali minister kultúry SR Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal a organizuje ho tradične náš inštitút. Deviaty ročník je o to významnejší, že 2. júna oslávime 70. výročie vzniku Talianskej republiky a bude pred vaším európskym predsedníctvom,“ uviedol veľvyslanec Talianska v SR Roberto Martini.

Organizátori sľubujú to najlepšie z talianskej kultúry a gastronómie. Okrem úvodného koncertu, v ktorom pod taktovkou Michelangela Galeatiho zaznejú najznámejšie talianske filmové melódie v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, je v programe hudba ďalších žánrov.

Pestrá je aj ponuka výtvarného umenia, dizajnu a architektúry v podobe výstav a účasti talianskych autorov na festivale Bratislava design week.

„V Galérii mesta Bratislavy bude zaujímavá výstava Viva Italia, aká ešte na Slovensku nebola. Predstaví takmer sto reprezentatívnych diel významných autorov, zachytáva 60-ročné obdobie talianskeho umenia. Architektonická výstava z tvorby troch talianskych autorov Atlantída bude v Dvorane Ministerstva kultúry SR, kde možno spoznať aj náš dizajn. Nedávno zosnulého spisovateľa Umberta Eca si uctíme v rámci knižného festivalu Brak, kde okrem iných literátov bude účinkovať aj váš prekladateľ jeho diel Stanislav Vallo. Opäť nebude chýbať gastronomický Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí, ktorý sme museli pre veľký záujem rozšíriť aj na Rybné námestie,“ pripomenula riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu Antonia Grande.

Okrem bratislavského kina Mladosť budú talianske filmy aj na medzinárodnom filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach.

Čítajte aj: Letné tábory: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM