Rôzne

Viac zelene a priestoru pre chodcov: Klobučnícka ulica sa zmení k lepšiemu

Ide o jedno z takzvaných rýchlych riešení vo verejnom priestore bratislavského Námestia SNP a jeho okolí.

Ilustračný obrázok k článku Viac zelene a priestoru pre chodcov: Klobučnícka ulica sa zmení k lepšiemu
7
Galéria

Mesto Bratislava začína od pondelka revitalizovať Klobučnícku ulicu v blízkosti Primaciálneho námestia. Obmedziť tu má parkovanie, rozšíriť priestor pre chodcov a osadiť 14 vzrastlých stromov. Potvrdil to magistrát, ktorý na práce upozorňuje aj na informačnej tabuli umiestnenej na začiatku Klobučníckej.

Viac priestoru pre chodcov

„Prvým krokom bude zrušenie všetkých magistrátnych parkovacích miest, odstránenie áut bez povolenia parkovať v tomto území a nahradenie chýbajúcich rezidentských parkovacích miest na Uršulínskej vo večerných hodinách pre obyvateľov Klobučníckej a Nedbalovej ulice,“ spresnila bratislavská samospráva.

Na Klobučníckej má následne osádzať 14 vzrastlých stromov. Ide o jedno z takzvaných rýchlych riešení vo verejnom priestore bratislavského Námestia SNP a jeho okolí. Realizovať sa malo už skôr, ale pribrzdila ho rekonštrukcia dvojice domov na severnej strane Klobučníckej.

„Nechceli sme obmedziť parkovanie pre rezidentov, a preto sme posunuli realizáciu prác na september. Tak ako sme komunikovali, pridáme tam mobilnú zeleň, obmedzíme parkovanie, rozšírime priestor pre chodcov, pribudnúť majú cyklostojany a odpadové koše,“ priblížil v auguste hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Rýchle riešenia

Do konca roka plánuje magistrát ešte vysadiť stromy pri hornej časti Námestia SNP, zjednotiť mobiliár na námestiach, pridať osvetlenie na Kamenné námestie, na Treskoňovu ulicu a na Námestie SNP.

Avizované rýchle riešenia na Námestí SNP sú podľa jeho slov v procese a sú odsúhlasené krajským pamiatkovým úradom a odkonzultované s odbornými oddeleniami magistrátu. Prvou zmenou bolo zrušenie parkovacích miest na Námestí SNP. Okrem toho začala fungovať Lokálna sprava na námestí (ktorá sa okrem iného stará o mobiliár na námestiach) a rozšíril sa projekt Sadni si! Mesto začalo aj s prvou etapou rekonštrukcie pamätníka SNP.

Opatrenia vychádzajú z projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor. Mesto plánuje vyhlásiť architektonickú súťaž o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP.

„Úvodné stretnutie medzinárodnej poroty k Živému námestiu je naplánované na 2. októbra. Súťaž vyhlásime v nadväznosti na zapracovanie odporúčaní, ktoré vzídu zo stretnutia. Naším cieľom je, aby to bolo čo najskôr,“ podotkol Bubla.

Živé námestie
7
Galéria
Zdroj: Projekt Živé námestie

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM