Kultúra

Kino Lumiére opäť otvorí kinosály. Ponúkne zaujímavé filmové lahôdky

Kino odporúča nákup vstupeniek online, a tiež sledovať obsadenosť kinosál, ktorých kapacita bude obmedzená na základe predpísaných pravidiel.

Ilustračný obrázok k článku Kino Lumiére opäť otvorí kinosály. Ponúkne zaujímavé filmové lahôdky
4
Galéria
Zdroj: TASR

V nadväznosti na uvoľnenie protipandemických opatrení bratislavské Kino Lumiére Slovenského filmového ústavu (SFÚ) otvorilo svoje kinosály v piatok 20. novembra. „V kine platia prísne hygienické a epidemické nariadenia, pravidelne sa realizuje dezinfekcia priestorov a jeho návšteva je bezpečná. Pokračovať bude aj projekt Kino doma online,“ informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Filmové lahôdky

Dodala, že program v kine tvoria distribučné tituly z jesenného plánu premiér, ktoré pre opätovné zatvorenie kín nemali príležitosť dostať sa k divákom.

V programe bude zastúpená aj slovenská kinematografia. Diváci si budú môcť pozrieť dokument Jara Vojteka Raj na zemi, zachytávajúci profesionálny aj súkromný osud reportéra Andreja Bána, ďalej portrét českého výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera a zároveň hravý situačný film Alchymická pec.

Na plátno sa vráti aj Šarlatán poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, životopisná dráma o živote výnimočného muža Jana Mikoláška obdareného zvláštnymi liečiteľskými schopnosťami, ktorá je českou nomináciou na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film.

Pokiaľ epidemická situácia umožní aj naďalej premietať, Kino Lumiére chystá pre divákov filmy z prehliadky Be2Can, nominované snímky na Európske filmové ceny i vybrané diela z redukovaného programu jesenných podujatí Febiofest a Filmový festival inakosti. V decembri jeho dramaturgovia plánujú zaradiť aj projekcie Filmotéky, ktoré ponúknu filmy zo zlatého fondu svetovej a slovenskej kinematografie.

Neistá budúcnosť

„Je zrejmé, že budeme musieť byť pri programovaní kreatívnejší, ako bývame v období, keď majú kiná k dispozícii riadnu distribučnú ponuku. Veľkým problémom je súčasná všeobecná neistota, i nepredvídateľnosť rozhodnutí kompetentných. Nemáme žiadne garancie, či zo dňa na deň nedôjde k rozhodnutiu kiná opätovne zavrieť. V takejto situácii sa veľmi ťažko čokoľvek plánuje a propaguje,“ hodnotí aktuálnu situáciu manažérka kina Zita Hosszúová.

Pri návšteve kina je nevyhnutné dodržiavať prísne hygienické nariadenia. V kinosálach platí šachovnicové sedenie, diváci musia mať prekryté horné dýchacie cesty a používať dezinfekciu rúk. Kino odporúča nákup vstupeniek online, a tiež sledovať obsadenosť kinosál, ktorých kapacita bude obmedzená na základe predpísaných pravidiel.

Kino Lumiére naďalej realizuje aj online projekcie vo virtuálnej kinosále Kina doma, do 22. novembra sa premietajú filmy festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest, v programe sú tiež vybrané distribučné tituly i cyklus Príbehy umenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM