Eva Sládková Rôzne Správy

Kde v Hainburgu najviac tiekla krv? Jedna z ulíc má aj krvavé meno

Spojenie histórie so športom a objavovaním zaujímavostí - to sú vlastivedné cyklovýlety.

Ilustračný obrázok k článku Kde v Hainburgu najviac tiekla krv? Jedna z ulíc má aj krvavé meno
3
Galéria

Zajtra (v sobotu) sa môžete vybrať aj na menej známe miesta brehov Dunaja a Moravy najskôr zo slovenskej a potom z rakúskej strany.

Secesia

„Devín a Devínska Nová Ves majú veľký potenciál a napríklad sútok Dunaja a Moravy Slováci až tak veľmi nenavštevujú. Pritom je to škoda. Je tam napríklad krásna secesná kaplnka, ktorá vznikla ako súčasť výstavby hrádze,“ vysvetľuje vlastivedný sprievodca a organizátori cyklovýletu Ivor Švihran.

Zraz nadšencov cyklistiky a histórie je na Kamennom námestí o 10.00.

„Pôjdeme na Devín, otočíme sa pri zámku Schloss Hof v Rakúsku, pôjdeme po sútoku Dunaja a Moravy z rakúskej strany k mostu od Hainburgu a odtiaľ po brehu Dunaja do Bratislavy,“ dodáva nadšenec histórie.

Krvavá ulica

Pôjde o komentovanú vlastivednú prehliadku a tak sa účastníci dozvedia všeličo zaujímavé. Napríklad to, prečo je Morava tmavšia ako Dunaj, ale tiež čo mala Mária Terézia spoločné s Chuckom Norrisom. V Hainburgu navštívia aj Krvavú ulicu.

„Tá je pomenovaná na počesť hrdinstva domácich v 16. storočí. Keď Turci obliehali Hainburg, dlho sa bránil, ale práve cez túto ulicu sa im napokon podarilo preraziť bránu. Mesto vyplienili, pobili tisícky ľudí a ďalej tiahli na Viedeň,“ prezrádza Ivor Švihran.

Toto, ale aj oveľa viac zaznie zajtra počas 8-hodinového cyklovýletu. Náročnosť je stredná, trasa vedie prevažne po spevnených cestách. Má dĺžku 50 kilometrov.

Tento víkend sa vlastivedne presúvame na západ! V sobotu obídeme brehy Dunaja a Moravy najprv zo slovenskej a následne...

Posted by Ivor Švihran on Wednesday, August 12, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM