Samospráva

Karlovešťania konečne nebudú chodiť po blate! Kedy pribudnú nové chodníky?

Projekty na výstavbu chodníkov na Sumalovaj a Perneckej ulici sú už pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Karlovešťania konečne nebudú chodiť po blate! Kedy pribudnú nové chodníky?
Zdroj: Karlova Ves

Na Sumbalovej sa samospráve podarilo vyrovnať aj majetkovo-právne záležitosti k pozemkom. Na Perneckej ulici je to náročnejšie.

Prístup k zastávke

Od Sumbalovej ulici by mal chodník sprístupniť električkovú zastávku Nad lúčkami a nadchod pri nej. „Úsek dlhý pár desiatok metrov ľudia využívajú po vychodenej cestičke ako skratku k nadchodu, zväčša pri ceste na električku alebo peší presun do neďalekej školy,“ priblížil hovorca mestskej časti Branislav Heldes. „Na chodník je projektová dokumentácia, miestny úrad prechádza do fázy kompletizácie dokumentov potrebných na územné rozhodnutie,“ do­dal.

Spor so Slovenským pozemkovým fondom

Výstavbu chodníka na Perneckej ulici brzdí spor medzi samosprávou a Slovenským pozemkovým fondom vo veci ceny za pozemok, pri ktorom SPF zastupuje nezistených vlastníkov. Podľa mestskej časti má SPF neprimerane vysoké finančné nároky. „Kým realitné kancelárie odhadujú cenu pozemku na 17,26 eura za štvorcový meter, SPF vidí ich hodnotu až niekoľkonásobne vyššie, konkrétne 50,19 eura za štvorcový meter,“ uviedol Branislav Heldes.

SPF však upozorňuje, že v zmysle platnej vyhlášky je jednotková východisková hodnota pozemkov vo všetkých mestských častiach Bratislavy 66,39 eura za štvorcový meter, a možnosť zníženia tejto ceny je značne limitovaná. O to viac, že v spomínanom prípade nejde o obchodnú aktivitu SPF, ale o zastupovanie právnych nárokov. „Cena 50,19 eura za m2 predstavuje znaleckú cenu pozemkov nachádzajúcich sa pod ďalšou verejnoprospešnou stavbou v Karlovej Vsi, rekonštrukciou Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály,“ ozrejmil hovorca SPF Martin Kormoš.

Na ťahu je magistrát

Do rokovaní v súčasnosti vstúpil bratislavský magistrát. Hlavné mesto má vo vlastníctve väčšinu parciel, ktoré sa nachádzajú na mieste, kde má byť chodník. Na výstavbu sa mestskej časti podarilo získať dotáciu vlády SR vo výške 235.000 eur.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM