Správy Samospráva

Karlova Ves chce chrániť Karloveskú zátoku pred ďalšou výstavbou

Karlova Ves chcela túto vzácnu oblasť ochrániť už dvakrát vyhlásenou stavebnou uzáverou. Okresný úrad Bratislava bol však proti a oba razy stavebné uzávery zrušil.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves chce chrániť Karloveskú zátoku pred ďalšou výstavbou
4
Galéria
Zdroj: TASR

Starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová požiadala listom ministra dopravy a výstavby SR Arpáda Érseka, aby preskúmal rozhodnutie svojho rezortu vo veci stavebnej uzávery v Karloveskej zátoke. Bratislava24.sk o tom informoval Branislav Heldes z miestneho úradu.

Zrušené stavebné uzávery

Karlova Ves chcela túto vzácnu oblasť ochrániť už dvakrát vyhlásenou stavebnou uzáverou. Okresný úrad Bratislava s týmto opatrením nesúhlasil a oba razy stavebné uzávery zrušil. Ide o jednu z posledných hodnotných prírodných lokalít v Bratislave.

„Chceme túto lokalitu chrániť a predísť vzniku nezvratných škôd, ktoré by mohla spôsobiť neregulovaná výstavba. V tejto citlivej oblasti pripravujeme územný plán zóny. Mrzí nás, že okresný úrad marí našu snahu a ruší stavebné uzávery. Obraciame sa preto listom na pána ministra Érseka, aby nám pomohol a preskúmal posledné rozhodnutie o zrušení stavebnej uzávery,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Stavebná uzávera je dočasná ochrana pred developerskou činnosťou až do schválenia nového územného plánu zóny.

Územie Karloveskej zátoky predstavuje jedinečné územie nielen pre rekreáciu, ale aj pre ochranu prírody. „V zátoke sa dodnes zachovali prirodzené brehy so štrkovými plážami a lužnými lesmi, ktoré predstavujú významné biotopy pre mnohé vzácne druhy živočíchov. Aj preto je Karloveské rameno súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy. Patrí medzi posledné nenarušené miesta v našom hlavnom meste. Súčasné využitie zátoky pre šport a rekreáciu pritom nie je v rozpore s ochranou prírody a chceme to tak zachovať aj do budúcnosti,“ upozornil ochranár Jaromír Šíbl.

Ilustračný obrázok

Karlova Ves
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM