Samospráva

Karlova Ves bude mať od júla Verejnoprospešné služby

Mestská časť v roku 2015 pristúpila k zmene a letnú a zimnú údržbu vlastných komunikácií a verejných priestranstiev už nezabezpečuje výlučne službami externého dodávateľa, ale z väčšej časti prostredníctvom vlastných zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves bude mať od júla Verejnoprospešné služby
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská časť Karlova Ves bude mať od 1. júla organizáciu Verejnoprospešné služby (VPS). Od príspevkovej organizácie, ktorej zriadenie dnes odsúhlasili poslanci Karlovej Vsi, si samospráva sľubuje zefektívnenie údržby verejných priestranstiev.

Ako na zasadnutí miestneho zastupiteľstva informoval prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka (bez politickej príslušnosti), pracovníci príspevkovej organizácie mestskej časti budú mať na starosti letnú a zimnú údržbu miestnych komunikácií, starostlivosť o zeleň na pozemkoch v správe mestskej časti (MsČ), údržbu pieskovísk a detských ihrísk i mobiliára MsČ na verejných priestranstvách. Taktiež sa budú starať o školské areály a pomoc pri organizácii kultúrnych a športových podujatí.

Pozitívne finančné dopady

Hrčka pripomenul, že mestská časť v roku 2015 pristúpila k zmene a letnú a zimnú údržbu vlastných komunikácií a verejných priestranstiev už nezabezpečuje výlučne službami externého dodávateľa, ale z väčšej časti prostredníctvom vlastných zamestnancov oddelenia hospodárskej správy miestneho úradu. „Po novom by sa časť týchto zamestnancov stala pracovníkmi príspevkovej organizácie,“ vysvetlil.

Poslanec Peter Lenč (KDH) zriadenie organizácie privítal, od prednostu si pýtal vyčíslenie pozitívnych finančných dopadov doterajších zmien.

Čítajte tiež: V Karlovej Vsi otvorili bezplatnú právnu poradňu

Hrčka najskôr pripomenul, že v súčasnosti zimnú údržbu zabezpečuje Karlova Ves kombináciou vlastných a dodávateľských služieb. V prípade letnej údržby vykonávajú práce pracovníci úradu s výnimkou zložitejších úkonov, ktoré si vyžadujú špeciálne materiálno-technické vybavenie. „Tohtoročnú zimnú údržbu, ktorá v predchádzajúcich štyroch rokoch stála v priemere 172-tisíc až 176-tisíc eur, sme zabezpečili za 62-tisíc eur. A keďže nám počasie prialo, v dňoch bez sneženia sme mohli pracovníkov využiť na ďalšie činnosti, napríklad na upratovanie. To pri zabezpečení zimnej údržby externým subjektom nebolo možné,“ vysvetlil.

Zvýšenie kvality i objemu služieb

Letná a zimná údržba vlastnými zamestnancami bude podľa jeho slov stále vychádzať lacnejšie. "Pri externom dodávateľovi je vždy nejaká extra réžia, vždy výhľad nejakého zisku, s ktorým to chce robiť,“ poznamenal. Poslanec Marcel Zajac (bez politickej príslušnosti) v tejto súvislosti upozornil, že primárnou snahou zmeny by nemalo byť znižovanie rozpočtových prostriedkov na údržbu verejných priestranstiev, ale zvýšenie kvality i objemu týchto služieb, ktoré obyvatelia očakávajú.

S tým súhlasil aj vicestarosta Branislav Záhradník (bez politickej príslušnosti). „Už teraz však vidíme aj pozitívny rozpočtový efekt toho, že si čistenie a údržbu zabezpečujeme zväčša vo vlastnej réžii,“ skonštatoval.

Čítajte tiež: V Karlovej Vsi zapisujú prvákov i v škole, ktorej hrozí zánik

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM