Správy

V Karlovej Vsi zapisujú prvákov i v škole, ktorej hrozí zánik

Riaditeľka ZŠ stále dúfa, že sa škola zachová. Cíti aj podporu rodičov, hoci priznala, že registruje aj ich zvažovanie nad tým, či predsa len deti neumiestniť inam.

Ilustračný obrázok k článku V Karlovej Vsi zapisujú prvákov i v škole, ktorej hrozí zánik
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Napriek tomu, že základnej škole na Veternicovej ulici na bratislavských Dlhých dieloch hrozí koniec, rodičia budúcich prvákov majú stále záujem na túto školu deti zapísať. Dnes, v prvý deň zápisu do prvých tried ZŠ V Karlovej Vsi, zapísali na Veternicovej 17 detí.

„Kopíruje to zápisy z minulých rokov, keď počas piatka príde okolo 20 detí, v sobotu ešte päť až sedem ďalších,“ uviedla riaditeľka ZŠ Katarína Belegišanin.

Čítajte tiež: Základná škola Veternicová v Karlovej Vsi po tomto školskom roku skončí

Priznala, že po tom, ako poslanci Karlovej Vsi schválili návrh na vyradenie ZŠ Veternicová zo siete školských zariadení, mala mierne obavy, že rodičia s deťmi na zápis neprídu. "No verila som tomu, že tak ako rodičia vždy tejto škole verili, tak jej budú veriť aj teraz,“ uviedla.

Neistý osud školy

Svoju dcérku Sofiu zapísali aj rodičia Pavlíkovci. Neistým osudom školy sa odradiť nenechali. „Stále veríme, že škola bude fungovať, pretože táto škola patrí medzi najlepšie a neviem, prečo by sa malo zrušiť to, čo funguje a je dobré,“ povedal otec budúcej prváčky Karol Pavlík. „Samozrejme, musíme rátať s tým, že dcéra bude napokon navštevovať inú školu, no zatiaľ si to nepripúšťame,“ do­dal.

Lena Jančuchová, ktorá prišla na zápis so svojím synom Dodkom, priznala, že aj takto chcela školu a jej zachovanie podporiť. „Je to škola rodinného typu, a poskytuje presne to, čo podľa mňa malé deti potrebujú, tak, aby sa im dobre učilo,“ uviedla.

Riaditeľka ZŠ stále dúfa, že sa škola zachová. Cíti aj podporu rodičov, hoci priznala, že registruje aj ich zvažovanie nad tým, či predsa len deti neumiestniť inam. „Chápem to, situácia je nepríjemná a nejasná,“ skonštatovala.

Pokles počtu žiakov

Návrh vyradiť ŽS Veternicová zo siete škôl a školských zariadení k 31.8.2016 schvá­lili poslanci Karlovej Vsi 16. februára. Dôvodom návrhu zo strany mestskej časti bol kontinuálny pokles počtu žiakov školy a potreba dodatočných nákladov na prevádzku zariadenia vzhľadom na znižujúci sa príjem z normatívu. „Celkovo bolo potrebné prevádzku školy v minulom školskom roku dofinancovať sumou 64-tisíc eur, v tomto školskom roku bude potrebné dorovnať stratu sumou 82-tisíc eur,“ spresnil na rokovaní o budúcnosti školy prednosta Karlovej Vsi Ján Hrčka. Priznal, že mestská časť môže pre školu síce získať časť peňazí v dohadovacom konaní, upozornil však, že na tieto peniaze nevzniká nárok.

Mestská časť ponúkla aj alternatívny návrh v podobe ponechania školy ako elokovaného pracoviska ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. S tým však rodičia detí na ZŠ Veternicová nesúhlasili. Vyradenie zo siete škôl a školských zariadení musí potvrdiť ministerstvo školstva.

ZŠ Veternicová sa nachádza v budove postavenej v 90. rokoch, ktorú však naplno začala využívať až v školskom roku 2006/2007. Objekt je na severozápadnom okraji sídliska Dlhé diely v tesnej blízkosti lesa. Karlova Ves má vo svojej správe štyri základné školy. Základná škola Veternicová má 188 žiakov, ZŠ Karloveská 370 žiakov, ZŠ Majerníkova 462 žiakov a ZŠ Tilgnerova má 590 žiakov.

Čítajte viac: Karlova Ves: Žiakov zo zrušenej ZŠ Veternicová rozdelia medzi ostatné školy

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM