KAPUSTNICA na Vianoce nesmie chýbať! Vyskúšajte zaujímavé variácie tradičnej pochúťky
Počas sviatkov sa nemusíte držať zabehanej tradície. Uvarte si kapustnicu na viacero spôsobov. Chutná je s mäsom aj bez neho.
Ak sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z receptov, uvarte si poriadne veľký hrniec. Kapustnica totiž dlhším skladovaním na kvalite vôbec nestráca. Práve naopak, čím dlhšie „stojí“, tým je lepšia.
Oravská kapustnica
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- pol litra kapustovej šťavy
- hrsť sušených húb
- 2–3 údenáče
- dva strúčiky cesnaku
- 1,5 kg zemiakov
Kapustu, šťavu, huby a cesnak dáme variť. Po pol hodine varenia pridáme údené ryby – dávame pozor, aby sa nám nerozvarili. Môžeme použiť aj sieťku, do ktorej ich vložíme. Potom ryby vyberieme a kapustnicu dochutíme. Ku kapustnici uvaríme zemiaky, ktoré pretlačíme spolu s maslom a mletou červenou paprikou. Všetko dáme na jeden tanier – porciu zemiakov dolejeme kapustnicou.
Pôstna kapustnica
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 bobkové listy
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- cukor
- hladkú múku
- 150 ml smotany
- 100 g sušených húb
Podľa chuti premytú kyslú kapustu dáme do hrnca, pridáme bobkový list, štipku soli i cukru a sušené huby. Počas varenia kapustnice očistíme cesnak, nakrájame ho na plátky a pridáme do polievky. Keď sú hríby a kapusta hotové, prilejeme smotanu. Hladkú múku a vodu zmiešame, polievku zahustíme a necháme na ohni ešte aspoň desať minúť. Potom podľa potreby vylepšíme soľou, cukrom alebo citrónovou šťavou podľa uváženia.
Vianočná kapustnica
Potrebujeme:
- 1 000 g kvasenej kapusty
- 400 g bravčového mäsa údeného
- 200 g klobásy
- 50 g sušených húb
- cesnak
- bravčová masť
- cibuľa
- 300 g zemiakov
Na masti osmažíme na drobno nasekanú cibuľu a pridáme kvasenú kyslú kapustu. Orestujeme a zalejeme vodou. Do hrnca ku kapuste pridáme celé klobásy, kus údeného mäsa vcelku a varíme asi jeden a pol hodiny. Potom klobásy a údené vyberieme, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, sušené hríby a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Údené mäso a klobásy nakrájame na kocky a vložíme naspäť do hrnca. Premiešame a dochutíme roztlačeným cesnakom. Môžeme pridať aj sušené slivky.
Raw Vianočná Kapustnica
Na kapustový základ potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 PL sójovej omáčky
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1 PL olivového oleja
- sušené slivky
- sušené huby
- sušené jabĺčka aj hrušky
Pred prípravou scedíme z kapusty vodu a pridáme korenie a olej na dochutenie. Kapustu nakrájame a dobre zmiešame s korením. Niekoľko kusov sliviek namočíme do vody aspoň na hodinku, aby zmäkli a primiešame ich do kapusty. Pridať môžeme aj domáce jabĺčka a hrušky (tiež ich treba na chvíľu namočiť a potom pridať ku kapuste). Všetko necháme odstáť.
Huby si môžeme tiež nasušiť vlastné. Nakrájame si šampiňóny alebo portobello huby na plátky, pokvapkáme ich marinádou zo sójovej omáčky, citróna, olivového oleja či čierneho korenia a necháme asi 4 hodiny sušiť v sušičke. Môžeme nimi kapustnicu na záver ozdobiť.
Na polievku budeme potrebovať:
- 3 až 4 deci šťavy z kapusty
- 1/4 červenej papriky
- 3 ks sušených sliviek
- 2 ks sušených húb
- 2 PL kyslej kapusty
- 3–4 ČL drvenej rasce
- 2 PL lahôdkového droždia
- 1 ČL červenej papriky
- 2 PL sójovej omáčky
- štipku himalájskej soli
Slivky si opäť necháme aspoň hodinu zmäknúť vo vode. Všetky ingrediencie dáme do mixéra a rozmixujeme. To je celé, stačí nabrať trochu kapusty, zaliať kapustovým “smoothie”, pridať huby a môžeme jesť. Kapustnicu môžeme nechať zohriať do teploty 42 stupňov, ak nemáte radi úplne studené polievky.