Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Vymieňajte detské oblečenie, užite si karneval na ľade a hodujte do sýta!

Víkend v našom meste bude mimoriadne pestrý. Na hladošov čakajú Družstevné hody, na športovo založených zas skvelý karneval na ľade.

Zdroj: Dnes24.sk

Noc Architektúry

Noc Architektúry je študentský projekt, ktorý otvára na jednu noc brány Fakulty Architektúry STU v Bratislave a premieňa ich na galériu toho najzaujímavejšieho, čo sa na škole za posledný semester vytvorilo. Vstúpte do krajiny architektúry, dizajnu, nápadov, kreativity a toho najlepšieho, čo vytvorili študenti Fakulty architektúry STU za posledný semester.

piatok / Fakulta architektúry STU

Družstevné hodovanie

Gurmáni a fanúšikovia tradícii i folklóru si prídu na svoje na Družstevnom hodovaní 2019. Pripravený je kultúrny program v podaní miestnych súborov a spolkov, súťaže pre deti aj dospelých a veľká tombola. Drobci sa určite nebudú vedieť odtrhnúť od zvieratiek. Potešia ich teliatka, kozičky, ovečky, zajace, sliepočky i morčatá z družstevných aj domácich chovov. Určite neodolajú ani možnosti odviezť sa na družstevných traktoroch.

sobota / Vajnory / parkovisko pred vajnorským družstvom, Hospodárska ul. č. 9 / od 08:00 do 17:00 hod. / vstup voľný

Spomienka na sv. Konštantína

V Devíne si môže verejnosť v sobotu pripomenúť 1150. výročie úmrtia sv. Konštantína – Cyrila. Spomienka na výročie jeho smrti sa uskutoční v Kostole Svätého Kríža, kde si spolupatrónov Európy, teda sv. Cyrila a sv. Metoda, pripomínajú každý rok.

Slávnosť sa začne slávnostnou svätou omšou. Potom bude nasledovať uctenie si relikvií sv. Cyrila, sv. Klimenta Slovenského a sv. Klimenta, pápeža. Spomienková slávnosť sa ukončí kladením vencov k pomníku sv. Cyrila a sv. Metoda.

sobota / Kostol Sv. Kríža / 14:00 hod. / vstup voľný

SWAP detského oblečenia

Máte doma po deťoch či z tehotenstva oblečenie, ktoré už nepotrebujete? Nechce sa vám predávať na burzách, pretože to zaberá veľa času a energie? Viete si predstaviť, že oblečenie posuniete niekomu, komu ešte výborne poslúži, iba za dobrý pocit? Záleží vám na životnom prostredí a chcete, aby mali veci druhú, tretiu šancu a nenakupovali sa stále nové?

Ak ste si na tieto otázky odpovedali áno, určite vás poteší SWAP – čiže výmena oblečenia zameraná špeciálne na detské a tehotenské oblečenie. Prineste do 10 kusov oblečenia a môžete s rovnakým počtom oblečenia odísť. Nie je potrebné sa vopred nahlasovať, stačí prísť.

sobota / Rodinné centrum Kramárik na Ambrovej 9 / od 9:00 do 12:00 hod.

Karneval na ľade

V Ružinove už niekoľko rokov funguje Hokejová akadémia Zdena Cígera. Zdeno poskytuje priestor pre mladé talenty zo sociálne slabších rodín a vychováva budúce nádejne hviezdy slovenského hokeja. Spoločne s viacerými občianskymi združeniami v Ružinove sa rozhodli jeho akadémiu spropagovať a pripravili pre všetky Ružinovské deti spoločensko-športovú akciu Fašiangový karneval na ľade.

Okrem korčuľovania sa bude aj súťažiť v hokejových disciplínach, či o najlepšie masky. Zabezpečené bude aj drobné občerstvenie a pitný režim. A samozrejme aj možnosť odfotiť sa so Zdenom Cígerom.

sobota / Hokejová akadémia Z. Cígera / Drieňová 11/A / od 15:00 do 18:00 hod.

Užitočná fotografia

Slovenská národná galéria (SNG) pozýva priaznivcov umenia na finisáž svojej rozsiahlej výstavy Užitočná fotografia s podtitulom „Fotografia v súčasnom slovenskom umení“ na dvoch poschodiach Esterházyho paláca v Bratislave. Expozícia, ktorá približuje fotografiu ako nástroj vhodný na rozmanité využitie v súčasnom umení, sa končí v nedeľu 17. februára.

Ukončenie výstavy bude spojené so záverečným slovom jej kurátorov Aurela Hrabušického a Filipa Vanča. „Návštevníci budú mať poslednú príležitosť dozvedieť sa o súčasnej fotografii všetko, na čo sa doteraz nestihli opýtať,“ informuje Ladislava Gnacková zo SNG.

nedeľa / SNG / výstava bude otvorená až do 20:00 hod. / vstup je voľný

Dobrodružná výstava Moje telo

Výstava Moje telo je určená predovšetkým deťom vo veku od 4 do 11 rokov a prebieha formou komentovaných exkurzií, ktoré trvajú približne 40 minút. Prehliadka deťom umožní pochopiť, ako funguje ľudské telo, čo všetko potrebuje a ako sa o neho starať.

Prostredníctvom siedmych stanovíšť s interaktívnymi exponátmi budú môcť malí návštevníci nahliadnuť do tajov fungovania ľudského tela a jednotlivých orgánov. Na záver si odnesú diplom, prípadne fotografiu z tematického fotokútika.

do 24. februára / Polus City Center / na komentovanú prehliadku je potrebné sa vopred registrovať TU

Vyrobte niečo pekné

Mestská časť Bratislava – Ružinov a Cultus Ružinov hľadajú tvorivých a originálnych Ružinovčanov, ktorí vyrábajú vlastné domáce výrobky, či už koláče, hrnčeky, háčkované svetre a iné, aby dali o sebe vedieť. Môžu prezentovať a predávať svoje výrobky na Ružinovskom komunitnom jarmoku (uskutoční sa 1. marca) úplne zadarmo.

Predaja sa môžu zúčastniť výlučne predajcovia z Ružinova s vlastnoručne vyrobeným sortimentom a domácimi výrobkami. Svoj záujem o predaj výrobkov na podujatiach musia predajcovia nahlásiť a to zaslaním vyplnenej prihlášky do 28. februára 2019 na cultus@cultusruzinov.sk. Viac informácií a prihlášku nájdete na www.cultusruzinov.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Kam v Bratislave zadarmo
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM