Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Víkend spestrí koncert, trh s bohatým programom aj pozorovanie vtákov

Počas chladných januárových dní nemusíte sedieť doma. Stačí si vybrať z pestrého kultúrneho menu, ktoré naše mesto ponúka.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Víkend spestrí koncert, trh s bohatým programom aj pozorovanie vtákov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Koncert Sitra Archa

Neseďte doma, poďte na koncert! Obľúbená kaviareň Café Kút už onedlho prestane existovať. Aspoň v súčasných priestoroch. Využite šancu užiť si výbornú kávu, dobre víno a najmä kvalitnú hudbu v najútulnejšej obývačke v centre Starého Mesta. V Café Kút naposledy zahrajú Erich „Boboš“ Procházka, Martin Tomeš a Pišta Lengyel ako Sitra Achra.

piatok / Café Kút, Zámočnícka 11 / od 19:00 hod. / vstup voľný

Zimné huncokárske hody

Od piatka do nedele vás čaká trinásty ročník zimných hodov, tradičná zabíjačka a dobrá zábava. Huncokári boli prisťahovalci z nemecky hovoriacich krajín, ktorí prišli na naše územie na pozvanie zemepánov. Ich pomenovanie vzniklo skomolením nemeckého slova Die Holzhacker (drevorubač). Huncokári až do polovice 20. storočia bývali na horských samotách v izolovanom prostredí, preto sa ich kultúra, reč, zvyky a ostatné aspekty života akoby zakonzervovali v karpatských lesoch.

piatok – nedeľa / Penzión Huncokár v Modre – Piesku / vstup voľný

Trh – Piac – Markt

Trh v Starej tržnici ponúka sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, ako aj kvalitné špeciality z krajín vzdialenejších. Kúpiť si tu môžete sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, cukrovinky a iné delikatesy, nápoje.

Trh dopĺňa sprievodný program plný edukačných aj zábavných aktivít pre deti i dospelých, pravidelné burzy, divadelné predstavenia pre deti (o 11:00 hod.), ako aj rôzne príležitostné tvorivé dielne a prednášky.

sobota / Stará tržnica / od 9:00 hod. / vstup voľný

Pozorovanie orliaka morského

Počas zimných mesiacov sa v blízkosti Dunaja zdržuje väčšie množstvo Orliakov morských – charizmatických dravých vtákov viazaných na vodné prostredie. Január s relatívne vyrovnaným počasím býva dobrým mesiacom na ich pozorovanie. Od 10:00 do 14:00 hod. bude fungovať pozorovacie stanovisko na cípe nad prehradením Dunaja v Čunove pri prístavisku Modrá čajka. K dispozícii budú aj príručky na určovanie vtáctva a monokulárny ďalekohľad.

sobota / od 10:00 hod. / cíp pri prístavisku Modrá čajka / účastnícky poplatok je dobrovoľný

Brunch x Swap

Poďte opäť stráviť príjemnú zimnú sobotu na komunitný brunch, kde si tentokrát budete okrem jedla vymieňať aj oblečenie. Stretnite vašich priateľov a spoznajte nových a pritom si spoločne vychutnajte pestrý výber nátierok a iných gastro potešení, ktoré pre vás pripraví Mareenin tím.

sobota / od 11:00 hod. / Komunitné centrum Mareena, Lazaretská 32 / vstupné dobrovoľné

Siesta v galérii

Témou nedeľnej siesty bude Užitočná fotografia v súčasnom slovenskom výtvarnom umení. Nedeľný výklad na jednom z poschodí výstavy uvedie do súvislostí stratégie umelcov využívajúcich pri svojej tvorbe fotografické médium.

nedeľa / Slovenská národná galéria, 3. poschodie / 15:00 hod. / vstup je voľný

Kam v Bratislave zadarmo
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM