Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Street Art Festival, korunovačné dni aj burgery pri Dunaji

Vyhľadali sme pre vás akcie, na ktorých sa zabavíte bez toho, aby ste museli vyťahovať peňaženku a platiť vstupné. Príjemnú zábavu!

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Street Art Festival, korunovačné dni aj burgery pri Dunaji
9
Galéria

Bratislava Street Art Festival 2018

Street art je čoraz populárnejší a toto umenie si získava srdcia ľudí po celom svete. Aj obyvatelia a návštevníci Bratislavy sa majú na čo tešiť, pretože sa blíži 8. ročník Bratislava Street Art Festivalu, ktorý prináša ešte bohatší program.

Steny v známej bratislavskej lokalite už zdobia diela medzinárodne uznávaných umelcov ako CART1 (FR), FAT HEAT (HU), alebo FinDAC (IR), ktorého veľkoformátová maľba BIG EYES (Veľké oči) na Dunajskej ulici, bola zaradená medzi najlepšie street artové diela na svete za rok 2017. V roku 2018 pribudnú ďalšie 3 umelecké plochy a konečný počet „exponátov“ sa zastaví na čísle 7. Festival sa rozšíri aj na Jakubovo námestie.

Záverečnej fázy projektu Street Art Gallery sa zúčastní bratislavský fotograf Lousy Auber so svojím konceptom reinterpretácie fasády bývalého Hotela Kyjev s názvom Hotel Kyjev Deconstructed. Z fasády roky zavretého hotela sa tak stane obrovské umelecké dielo, jedno z najväčších v Európe.

Podrobný program festivalu nájdete TU.

pondelok – sobota / Kamenné námestie, Tesco Rooftop, Hotel Kyjev, Jakubovo námestie

Bratislavské korunovačné dni 2018

Slávnu kráľovskú minulosť Bratislavy si v tomto roku pripomíname sériou podujatí v trvaní celého týždňa. Paralelne s rakúskymi a maďarskými aktivitami sa aj Bratislava zapája do osláv 301. výročia narodenia Márie Terézie, jednej z najvýraznejších osobností dejín, ktorá bola korunovaná v Bratislave v roku 1741.

Hlavné mesto pripravilo v spolupráci s partnermi pestrý program rôznych žánrov pre rôznorodé publikum na tému korunovácií. Korunovačnú atmosféru si obyvatelia a návštevníci mesta budú môcť vychutnať počas veľkolepých kultúrnych programov, divadelných predstavení, sakrálnych koncertov, bohoslužieb, dobovej hudobnej produkcie a dobových hier.

Podrobný program počas týždňa nájdete TU.

pondelok – piatok / ulice Bratislavy

Petanque na Kuchajde

Stretnutie aktívnych seniorov, ktorí si chcú vyskúšať starú francúzsku hru petanque, stráviť príjemné chvíle na vzduchu a trénovať si koncentráciu a taktiku. Petanque je spoločenská hra a zároveň nenáročný, ale veľmi zábavný šport. K dispozícii budú tri sady hracích gúľ, stačí prísť a doniesť si dobrú náladu.

utorok / 9:00 hod. / Kuchajda / vstup voľný

Vedecká kaviareň

Prijmite pozvanie do júnovej vedeckej kaviarne, v ktorej sa bude diskutovať o znižovaní energetickej náročnosti budov, a to od fázy tvorby koncepcie, projektovania, realizácie a v neposlednom rade prevádzky budov. Je skutočne možné stavať energeticky úsporné, ekologicky bezpečné a ekonomicky efektívne budovy aj u nás?

Hosťom bude prof. Ing. Dušan Petráš, PhD., EUR ING, vedúci Katedry technických zariadení budov na Stavebnej fakulte STU v Bratislave, prezident Zväzu slovenských vedecko-technických spoločností. Jeho profesijné zameranie je orientované na znižovanie spotreby energie pri prevádzke budov a tvorbu zdravého vnútorného prostredia v nich, čo sa dá docieliť správnym návrhom tak stavebnej časti, ako aj technických systémov využívajúcich hlavne obnoviteľné zdroje energie.

štvrtok / 17:00 hod. / CVTI SR / vstup voľný

Konkrétne leto / Concrete Summer

Hlavným zámerom organizátorov podujatia je predstaviť čo najširšiu škálu možností konkrétneho a geometrického umenia. Geometrická abstrakcia predstavuje jeden princíp a nevyčerpateľné množstvo výtvarných možností. Za uplynulé storočie prešla zaujímavým vývojom, mnohými autorskými vkladmi, jedinečnými mutáciami, rôznymi syntézami a protikladnými silami, formálnymi i filozofickými ozvenami.

Mnohí autori ju vývojovo posúvajú a obohacujú o nové dimenzie aj v súčasnosti. Tento segment výtvarnej tvorby má bohatú tradíciu nielen na Slovensku či v Čechách, už v roku 1967 bol založený spoločný česko-slovenský Klub konkretistov, má bohaté tradície v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Francúzsku, Holandsku, Nemecku, Švajčiarsku ako aj v mnohých iných krajinách.

štvrtok / vernisáže postupne od 15:00 hod. v Galérii Umelka, Galérii Z, v Galérii Francúzskeho inštitútu, v Galérii Poľského inštitútu, v Galérii Rakúskeho kultúrneho fóra a v Galérii mesta Bratislavy / viac TU

Móda v meste

Nenechajte si ujsť netradičnú open-air módnu prehliadku slovenských módnych tvorcov. Na móle na Hlavnom námestí modelky predvedú to najlepšie, čo doma máme.

štvrtok / 20:00 hod. / Hlavné námestie

Veľký letný karneval 2018

Oslávte koniec školského roka a začiatok prázdnin Veľkým letným karnevalom! Tradiční návštevníci, školáci, škôlkari, ale aj tí, ktorí sa chcete zúčastniť karnevalu po prvýkrát, môžete popustiť uzdu fantázii a začať pripravovať kostýmy. Opäť budú zaujímavé ceny.

Podrobný program nájdete TU.

piatok / 13:45 hod. / Slnečné jazerá

Letné kino v Rači

Filmové premietanie pod hviezdami v račianskom amfiteátri si za posledné roky získalo priazeň nielen Račanov, ale aj návštevníkov z celej Bratislavy. Preto mestská časť pripravila filmové lahôdky pod holým nebom aj na blížiace sa prázdninové mesiace. Nájdu si svoje všetci – deti, dospelí, priaznivci komédií či drám.

Letné kino 2018 v Rači začína prvým premietaním v piatok o 21:30 hod. skvelou rodinnou animovanou komédiou Ferdinand, ako vyvrcholenie celodennej akcie Otvorenie kultúrneho leta, ktorá sa bude v tento deň konať počas celého popoludnia v amfiteátri s bohatým programom všetkých.

piatok / 21:30 hod. / v račianskom amfiteátri / vstup voľný

Beer & Burger Fest

Posledný júnový víkend si rezervujte na príjemnú akciu na Tyršovom nábreží neďaleko brehov Dunaja. Jedinečný a prvý open-air festival, kde sa okrem stánkov s remeselnými pivovarmi z celého Slovenska a Česka potešíte výberom tých najkvalitnejších burgerov z celej strednej Európy.

Počas celého festivalu bude účastníkom so psíkmi k dispozícii festivalový Hafpark, kde sa môžu miláčikovia osviežiť v bazéne s loptičkami, zjesť skvelý bafburger a zašantiť si so svojimi psími aj ľudskými kamošmi. V areáli tiež bude zábavný park so súťažami a hrami pre deti.

Po výdatnom jedle si budete môcť oddýchnuť v chillout zóne a osviežiť sa letným miešaným nápojom. Počas oboch dní konania festivalu bude na hlavnom pódiu pestrý hudobný program. Môžete sa tešiť na skupiny ako Puding Pani Elvisovej, Homo Sapiens a večer zahrajú rockové pecky AC/DC Revival a Guns n Roses Revival.

Pre všetkých kulinárov sú pripravené vo workshopovom stane lekcie školy varenia. Budete sa učiť grilovať, burgrovať a súťažiť o skvelé ceny. Už sa môžete tešiť na nadupaný víkend, ktorý premení Bratislavu na Burgerslavu.

piatok – sobota / Tyršovo nábrežie / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM