Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Nenechajte si ujsť Vajnorské dožinky či Dni majstrov ÚĽUV

Leto sa pomaly končí, nepremárnite preto príležitosť prežiť všetko, čo ponúka. Napríklad poslednú inline akciu Petržalkou!

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Nenechajte si ujsť Vajnorské dožinky či Dni majstrov ÚĽUV
26
Galéria
Zdroj: Pivobrana archív

[fjúžn] walks – Bratislava očami cudzincov

Zaujíma vás, ako Bratislavu vidia ľudia, ktorí sa tu nenarodili a pochádzajú z iných krajín? Chceli by ste sa dozvedieť viac o ich obľúbených miestach, o tom, ako trávia voľný čas či aký majú vzťah k „nášmu“ mestu?

Tentokrát sa budete prechádzať v Petržalke. Svojimi obľúbenými miestami tejto mestskej časti vás bude sprevádzať novinárka, ktorá pôsobí v RTVS, v Rádiu Slovakia International, Anca Dragu. Anca je pôvodom z Rumunska, v Bratislave však žije s menšími prestávkami už niekoľko rokov.

Prejdite sa s nami rôznymi kútmi Petržalky a objavte miesta, ktoré sú pre Ancu zaujímavé, niekedy fascinujúce, kde trávi svoj čas. Prechádzka bude trvať približne hodinu a pol,končiť bude v bufete na Draždiaku, kde sa budete môcť s Ancou neformálne porozprávať a kde si spolu dáte aj malé občerstvenie.

piatok / 17:00 hod. / miesto stretnutia je pri nedostavanom depe Bratislavského metra, neďaleko konečnej autobusu 93, Vyšehradskej ulice a Panónskej cesty

bratislava – inline 2018

Nenechajte si ujsť poslednú jazdu v tohtoročnej letnej sezóne. Posledná jazda bude po petržalskej trase, na čom prídete, je len na vás. Večerná jazda na kolieskových korčuliach, bicykloch, kolobežkách, skateboardoch po Petržalke sa ponesie v znamení Koniec dobrý, všetko dobré.

piatok / zraz za Auparkom o 20:00 hod., program bude bežať už od 17:00 hod.

Pivobrana BeerFest 5

Nenechajte si ujsť festival malých pivovarov, príďte na poriadne pivo! Aj tento rok pivovary združené v Asociácii malých nezávislých pivovarov Slovenska ponúknu tie najlepšie letné pivá. Každý si nájde niečo pre seba. Pripravené budú pivné súťaže, craft beers aj streed food.

Festival odmoderuje Moderátor Matej Martinček. V programe vystúpia aj slovenské kapely – Bod Omylu, Everlong , Pančuchy Eleny Hríbovej a dalšie.

piatok – nedeľa / Park A. Hlinku / vstup je zdarma, platba na žetóny, pohár na zálohu 2 eurá

Sahara na Záhorí

Nadšenci vojenskej histórie a vojenskej techniky z minulého storočia sa opäť zídu na „Sahare“. Nie však na africkom kontinente, ale v areáli Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie. Ten totiž svojím charakterom pripomína saharskú púšť.

Pripravené sú súťažné jazdy automobilových civilných a vojenských veteránov, statické ukážky vojenskej historickej techniky či bojové ukážky v réžii vojenských historických klubov. Pôjde napríklad o rekonštrukciu bojov druhej svetovej vojny v Afrike alebo pri rieke Visla. Svoju činnosť predstavia napríklad aj Hasičský a záchranný zbor, Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru, VTSÚ Záhorie a Ozbrojené sily SR.

Neodmysliteľnou súčasťou je aj súťaž o najlepší guláš, ktorý sa bude pripravovať v dobových táboroch. Pre návštevníkov zabezpečili organizátori kyvadlovú dopravu zo záchytného parkoviska k areálu.

piatok – sobota / areál Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie / vstup voľný

Letné blšie trhy

Priaznivci blších trhov a výhodných nákupov budú mať svoju sezónu i v lete. Letné blšie trhy sa budú konať vždy v Starej tržnici, do konca leta ešte v termínoch 18. 8. a 25. 8. 2018. Keďže sa v horúčavách nikomu nechce stúpať po schodoch, nájdete ich na prízemí.

sobota / 9:00 hod. / Stará tržnica / vstup voľný

Veget – komunitný festival na sídlisku

Dúbravčania a priatelia z okolia, na záver leta ste pozvaní na komunitný festival, ktorý bude priamo na sídlisku. Čaká vás príjemne a aktívne strávený spoločný oddych. Predstavia sa vám aj pravidelné aktivity komunitného centra Christiana pre veľkých aj malých.

Tešiť sa môžete na skákací hrad, vodný futbal, komunitný bazár, občerstvenie a kávu, oddychovú zónu s lehátkami, hračkami a knižkami, vytváranie mapy Dúbravky s deťmi, či dokonca koncert.

sobota / 14:00 – 21:00 hod. / Park Družby, Dúbravka

Vajnorské dožinky

Vajnory a Poľnohospodárske družstvo Vajnory pozývajú na 15. ročník tradičných Vajnorských dožiniek. Celé dožinkové dianie bude prebiehať v priestoroch Parku pod lipami, dominantné bude pódium s kultúrnym programom.

V kultúrnom programe, ktorý je žánrovo pestrý, vystúpia Vajnorský okrášľovací spolok, La Vecchiarella IT, Pilná kapela, Dychová hudba VACENOVJÁCI CZ, hudobná skupina FUNKIEZ. Záver programu bude patriť koncertu maestra Ľuba Virága a jeho kapele, ktorá bude hrať do tanca až do jednej hodiny po polnoci.

Kompletný program nájdete TU.

sobota / 15:00 hod. / Vajnory

Dni majstrov ÚĽUV 2018

28. ročník festivalu tradičných remesiel a ľudových výrob Dni majstrov ÚĽUV sa uskutoční v historickom centre Bratislavy. Organizuje sa už od roku 1990 a širokej verejnosti predstavuje tradičné remeslá z celého Slovenska.

Je tiež príležitosťou pre každoročné udeľovanie čestných titulov Majster ľudovej umeleckej výroby. Festival láka deti i dospelých. Jeho neoddeliteľnou súčasťou sú hudobno-tanečné vystúpenia, tvorivé dielne, detská zóna, ale aj ochutnávka gastronomických špecialít.

Zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska, remeselné dielne, hry a zábavky pre deti, hudobno-tanečné vystúpenia, zóna venovaná vlne, tradičná kuchyňa – toto všetko a oveľa viac, to sú Dni majstrov ÚĽUV 2018.

Podrobný program nájdete TU.

sobota – nedeľa / Staré Mesto

Električkou na Československo

Chcete vedieť viac o kľúčových miestach v Bratislave, ktoré formovali históriu Československa? V rámci projektu Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava bude premávať Bratislavou v letných mesiacoch historická električka ČKD Tatra K2 z roku 1971. Prevezie vás počas víkendov v júli a auguste. Nepremeškajte lektorované jazdy. V časoch 14:00, 15:00 a 16:00 hod. sa môžete tešiť na sprievodcov zo združenia Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, o. z..

Električka bude premávať v uzavretom kruhu v Bratislave raz za hodinu v časoch 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 hod.

sobota a nedeľa / trasa električky: Národné divadlo (Jesenského), námestie SNP, Obchodná, Radlinského, Vazovova, Špitálska, námestie SNP, tunel, nábrežie, Národné divadlo / zadarmo

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM